Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharov,a a declarat, joi, că cea mai recentă rundă de sancțiuni pe care o impune UE este nelegitimă și va avea „consecințe devastatoare” pentru securitate și pentru unele părți ale economiei globale, transmite Reuters.
„Uniunea Europeană continuă să se bage într-o fundătură cu o perseverență de invidiat”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Consecințele devastatoare ale sancțiunilor UE asupra diverselor segmente ale economiei și securității globale devin din ce în ce mai evidente”, a precizat Zaharova.
Zaharova a menționat că blocul celor 27 de națiuni a propus reducerea unor sancțiuni anterioare în încercarea de a proteja securitatea alimentară globală și a declarat că Moscova speră că acest lucru va crea condiții pentru exportul neîngrădit de cereale și îngrășăminte.
„Din nefericire, știm că există un decalaj uriaș între intențiile declarate ale UE și ceea ce face în realitate”, a spus purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov.
Noi sancţiuni impuse Rusiei
Diplomații Uniunii Europene, reuniți miercuri la Bruxelles, au convenit asupra unei noi serii de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, inclusiv interzicerea importului de aur din Rusia și înghețarea activelor principalului creditor al țării, Sberbank.
„Interzicem efectiv cel mai important export al Rusiei după energie – aurul rusesc. De asemenea, extindem scutirea tranzacțiilor pentru produsele agricole și transferul de petrol către țări terțe. Pentru că UE își face partea sa pentru a se asigura că putem depăși criza alimentară globală iminentă. Depinde de Rusia să nu mai bombardeze câmpurile și silozurile Ucrainei și să nu mai blocheze porturile din Marea Neagră”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Printre sancțiuni, care au intrat în vigoare joi, se numără includerea pe lista neagră a mai multor persoane și entități considerate responsabile pentru război, a anunţat Republica Cehă, care a prezidat discuțiile dintre cele 27 de țări ale UE.
Adina Silav