-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:37
No menu items!

Reacția Rusiei la posibila aderare la NATO a Suediei și Finlandei: Nu se mai poate vorbi de o Mare Baltică fără arme nucleare

spot_img

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat, joi, NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va trebui să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, transmite Reuters.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Putin, a avertizat că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO, Moscova se va vedea nevoită să amplaseze arme nucleare în regiunea baltică.

Atât Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, cât şi Suedia analizează o eventuală aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, după cum a anunțat, miercuri, premierul finlandez Sanna Marin.

Un cotidian din Suedia a relatat că principalul partid de guvernământ al acestei țări ar fi luat deja decizia de a cere intrarea în NATO, cu ocazia Summit-ului din iunie, de la Madrid.

Dmitri Medvedev (foto) a atenționat că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO, Rusia îşi va întări forțele terestre, navale și aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru a restaura echilibrul militar.

Medvedev a indicat în mod expres că regiune baltică ar putea să nu mai fie „liberă de arme nucleare”, cu referire la exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

„Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică. Echilibrul trebuie restabilit”, a spus oficialul rus, care a fost președinte al țării în perioada 2008-2012.

„Până acum, Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forța mâna, ei bine, rețineți că nu noi am propus asta”, a adăugat el.

Amenințarea Rusiei de a-și spori efectivele militare în regiunea baltică, inclusiv cele nucleare, nu este ceva nou, a replicat, joi, premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte.

„Faptul că Rusia amenință, nu este nimic nou. Kaliningrad este o zonă foarte militarizată, este așa de mulți ani și se află în regiunea baltică”, a declarat ea presei.

                                                                                                               Adina Silav