4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:41
No menu items!

Reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu la dezbaterea din comisia LIBE: Luările de poziţie au dovedit o lipsă de informare

spot_img

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, referitor la dezbaterea LIBE de luni, în care Frans Timmermans a criticat modificarea legilor justiţiei, că discuţiile au arătat o lipsă de informare şi s-au folosit multe generalităţi.

„Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat România în dezbaterea din Comisia LIBE, dar, din punctul meu de vedere, să nu ne mire că, după ani de zile în care am exportat disputele politice interne la Bruxelles, ne trezim în faţa unei astfel de situaţii. Pe de altă parte, sigur că Comisia Europeană nu este deloc confortabilă cu apariţia acestor protocoale care dovedesc fără putinţă de tăgadă că în România putem să discutăm despre orice în privinţa statului de drept, dar nu avem stat de drept”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat, luni, modificarea legilor Justiţiei, afirmând că CE nu va ezita să aducă ”în faţa instanţei guvernul român dacă regulile sunt încălcate”.

„Această dezbatere, în care s-au folosit foarte multe generalităţi, în care am asistat la luări de poziţie care dovedesc, aşa cum spunea şi ministrul Toader, şi o lipsă de informare, şi o lipsă de bună credinţă, va pregăti dezbaterea care va avea loc pe data de 3 octombrie, dezbatere care în mod normal ar trebui să se încheie cu o rezoluţie, rezoluţie care ştim că a fost amânată pentru luna noiembrie. Legile de organizarea a justiţiei nu au cum să afecteze lupta împotriva corupţiei (…) Chiar şi aşa, putem să arătăm cum am arătat şi până acum, că avem deschiderea necesară la dialog, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Comisia de la Veneţia, să putem să discutăm care sunt observaţiile lor”, a mai spus Tăriceanu.

„Sunt multe agende individuale, sunt agendele unor partide, sunt agendele grupărilor care se fac în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European şi, mai ales, pentru configurarea politică de după Parlamentul European care influenţează această dezbatere şi sigur că, aş putea spune, România a căzut într-un moment prost din acest punct de vedere, mai ales că, în loc să facem o figură bună în perspectiva pregătirii preşedinţiei Consiliului European, noi suntem subiectul unei astfel de dezbateri care afectează, fără îndoială, imaginea României”, a mai spus preşedintele Senatului.

R.D.