2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:24
No menu items!

Rețeaua hematologilor de la Fundeni

spot_img

Hematologi de la Institutul Fundeni, implicaţi într-o reţea de fraude din fondurile CASMB. Funcţionari de la Casa de Asigurări, vizaţi de anchetă

transfuzie-sange
Trei medici hematologi renumiţi de la Institutul Fundeni au scris 1.100 de reţete, într-un an, pentru o reţea de firme importatoare de medicamente care nu doar că decontau banii din bugetul Casei Naţionale de Asigurări Medicale, ci şi îi spălau prin firme fantome pentru a-i scoate cash la finalul circuitului financiar. Surse apropiate anchetei au declarat că reţetele erau emise prin cabinetele private ale celor trei medici, iar escrocii beneficiau de sprijinul unor oficiali de la Casa de Asigurări.Şeful Secţiei III Hematologie de la Institutul Clinic Fundeni, dr. Aristica Poenaru Smantana, medic primar hematologie şi dr Otilia Fanica Georgescu sunt suspectaţi că au emis reţete false prin cabinetele lor, pentru afecţiuni hematologice şi oncologice. Mai departe, complicii lor, farmaciștii lanţului Reţeta, din Capitală, le şi decontau, contra unor comisioane, de la CASMB.
Dosarul a pornit de la câteva firme fantomă care spălau banii pentru reţeaua de decontări fictive. În total, 8 milioane de lei ar fi trecut prin aceste firme fantome, care generau inclusiv stocuri fictive pentru pretinţii importatori de medicamente. Banii erau apoi scoşi cash, prin intermediul unei grupări specializate în astfel de operaţiuni. La reprezentanţii firmelor implicate în reţea au fost găsite la percheziţii sume importante de bani, de ordinul sutelor de mii de euro. De exemplu, doar la unul dintre medici au fost găsite sumele cash de 100.000 euro, 140.000 de dolari și 250.000 de lei.
Peste 100 de poliţişti au acționat, marți, pentru zeci de percheziţii în acest dosar, în care suspecții sunt acuzați de infracţiuni de înşelăciune, fals intelectual, fals material, evaziune fiscală, spălare de bani, dar şi luare de mită. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au obţinut de la instanţă autorizaţii pentru 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Ilfov şi Dolj, acolo unde firmele de medicamente pretindeau că-şi au sediile ori depozitele. Poliţiştii au pus în executare şi 13 mandate de aducere pentru persoanele implicate în reţea: medici, farmaciţi, administratori de firme şi „trăgători” de la bancomate.
Mihaela Chiper