3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:00
No menu items!

Răzbunarea lui Vadim. De ce a ajuns Traian Băsescu în fața instanței

spot_img

Traian Băsescu s-a prezentat, miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, unde a fost citat în legătură cu o cerere a Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.

Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

Acest dosar a fost închis inițial de procurorul de caz, dar a fost redeschis după ce Traian Băsescu nu a mai avut imunitate ca șef al statului.

În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor, ar fi dispărut 4 milioane de euro.

Dosarul a fost preluat întâi de Tribunalul București, apoi s-a mutat la Judecătoria sector 5, după aceea a fost strămutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis, într-un final, ca dosarul să fie judecat tot de magistrații de la sectorul 5. Aceștia trebuie să decidă dacă redeschid ancheta penală, implicit urmărirea penală pe numele celor intimați, Traian Băsescu și Vasile Blaga. Dacă va fi redeschisă, ancheta penală va fi coordonată de procurorii de la Parchetul General.

Traian Băsescu a declarat că nu i-a fost niciodată teamă de dosarele din instanță sau de la parchete, deschise pe numele său, pentru că „nu a încurcat niciodată legea”, iar plângerea lui Vadim Tudor „e o prostie”.

Am cerut Parchetului General să mă audieze rapid, pentru că a trena în spațiul public o astfel de suspiciune e defavorabil, inclusiv pentru Europa. Să presupui că un șef de stat și-a însușit din banii alocați unei misiuni, e inadmisibil (…) Nu am secretizat nicio foaie din dosarul răpirii jurnaliștilor. Nu era treaba mea operativă. rolul meu era să pun la cap toate serviciile, pentru a colecta informația și a face ca toate servciile să lucreze în aceeași direcție.

M. Nedelcu