4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:43
No menu items!

Războiul Tudose vs Dragnea se îndreaptă spre un scenariu de tip „Grindeanu”

spot_img
  • Ioana Theodoru

În ultimele zile a devenit evident că Mihai Tudose se pregătește intens să dea atacul final împotriva lui Liviu Dragnea. Gesturile diferiților membrii PSD care contestă, deocamdată timid, autoritatea lui Liviu Dragnea, dar și discursul anterior asumat de Mihai Tudose sunt elemente care demonstrează că ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre un scenariu de tip Grindeanu.

Liviu Dragnea pare că nu are a se teme de această evoluție politică. De când a preluat conducerea PSD, președintele partidului a fost amplu contestat de voci izolate care au reușit cu multă eficiență să-și îngroape cariera politică. Este cazul lui Mihai Sturzu, Cătălin Ivan, Mihai Chirica, Valeriu Zgonea, Sorin Grindeanu și Victor Ponta. Toți, pe rând, au căutat să-l înlăture pe Liviu Dragnea de la conducerea partidului cu ajutorul unor artificii discursive și a unor acțiuni în forță care nu au fost susținute de majoritatea membrilor PSD. Toți au pierdut în fața actualului președinte PSD care a reușit, pe bună dreptate, să asigure câștigarea alegerilor locale și parlamentare într-un context complicat pentru PSD (o dublă victorie care a cântărit pentru partid mai mult decât planurile personale ale contestatarilor).

Mihai Tudose pare să fi început totuși cu stângul cea mai nouă manevră de hărțuire a președintelui PSD. Acesta a preferat să nu conducă atacul la baionetă ci mai degrabă să trimită diferite voci izolate din PSD la televizor în speranța emiterii unor mesaje de contestare a actualei conduceri. Tudose a reușit astfel să se portretizeze mai puțin ca un lider neînfricat, sigur de victorie, ci mai degrabă ca un strateg speriat care încearcă marea punând gaj cariera politică a celor apopiați lui. Faptul că CEx-ul de aseară s-a finalizat fără nicio rezoluție demonstrează că Dragnea are în continuare control asupra terenului de joc și că nu a putut fi coagulată o majoritate clară antipreședintele PSD.

Tudose mai are un handicap consistent și în cursa pe termen lung, până la următoruL CEx. Actualul premier nu a dus astfel de lupte politice până acum spre deosebire de Liviu Dragnea care este mult mai uzat în asfel de contestări ale autorității. De asemenea, premierul nu are anvergura sau experiența politică pe care alți foști adversari ai lui Liviu Dragnea le-au avut. Cazul unui Victor Ponta care a fost nevoit să-și facă un partid de carton doar pentru a salva aparențele este emblematic în acest sens. Premierul nu are nici legitimitate în acest demers. Pentru că întreaga lui structură de putere guvernamentală (cu toate resursele care derivă din aceasta) este dependentă de Parlament, unde Liviu Dragnea ocupă totuși poziția de lider al Camerei Deputaților.

În zilele ce vor urma, Mihai Tudose, alături de un aparat media care pare să-l apere cu înverșunare, va continua să lupte pentru a dobândi control în zona de comunicare. Însă în interiorul partidului încă se aud ecourile unui premier care a preferat înlăturarea Rovanei Plumb sau a fostului ministru al dezvoltării, Sevil Shhaideh, un act pe care mulți din teritoriu l-au văut ca fiind un atac la adresa partidului și mai puțin o încercare de presupusă curățare a imaginii PSD în Europa.

Tudose mai are o problemă care pare să țină de strategia pe care o aplică. Acesta pare a căuta întotdeauna aliați din afara partidului pentru a-și securiza poziția și pentru a organiza un atac simultan la Liviu Dragnea. În momentul demiterii Rovanei Plumb spre exemplu, premierul a reușit să obțină de la Klaus Iohannis declarația conform căreia acesta nu dorește să mai numească un al treilea prim-ministru PSD în urma unei demiteri. A fost un joc de blocare a lui Liviu Dragnea. Însă învăluirea a avut efectul contrar. Tudose a comunicat astfel indirect partidului că poate fraterniza cu inamicul PSD de dragul țelurilor sale politice pe termen scurt. Acest tip de trădare nu se uită, mai ales acum când unii jucători politici, mai grăbiți din fire, se luptă pentru o listă cu candidați PSD pentru prezidențiale. Cum pot membrii PSD să aibă încredere într-un Tudose care ar vrea să candideze împotriva aliatului său conjunctural Klaus Iohannis? Probabil în niciun fel.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele care sugerează că Mihai Tudose se îndreaptă din ce în ce mai mult spre un scenariu „Grindeanu” care va duce la aruncarea sa în afara politicii. Această criză politică pusă pe pauză deocamdată va fi în detrimentul intereselor României și va duce la complicarea situației noastre internaționale.