PSD a câștigat covârșitor în țară primării și consilii județene, în fața principalului rival, PNL, dar a pierdut dureros un județ extrem de important de pe harta țării, un județ cu un potențial uriaș în dezvoltarea regională.
Evenimentele care se petrec în ultimul timp, după oficializarea rezultatelor de la alegerile locale, arată în mod clar și univoc că social-democrații nu acceptă poate cea mai dezastruoasă înfrângere – pierderea controlului asupra județului Ilfov – pentru că oricine știe, mai ales ei, că Ilfovul tinde să devină cel mai bogat județ al țării din toate punctele de vedere. Iar apropierea de capitala României este un aspect foarte important.
Dezvoltarea acestui județ, respectiv a marilor localități, presupune fonduri semnificative și gestionarea lor pe măsură. PSD știe asta și nu vrea să scape vrabia din mână, dar este important cum o face, mai ales pentru un partid care se intitulează și democrat. Asta pentru că, în lipsa unui demers onest, PSD recurge la metode cel puțin neortodoxe pentru recuperarea a ceea ce a pierdut – racolări cu forța de liberali pentru a destabiliza majoritatea creată la Consiliul Județean prin vot democratic și pentru a-și impune, alături de ALDE, o conducere a Ilfovului. Iar forța presupune diverse metode: promisiuni (pot fi și mituiri, deci corupție), amenințări, șantajuri etc.
Primul care a tras semnalul de alarmă a fost deputatul liberal de Ilfov, Hubert Thuma, care a declarat public, pentru news.ro că PSD apelează la un „demers meschin de a-i contacta pe consilierii judeţeni ai PNL Ilfov pentru a le face promisiuni sau pentru a-i ameninţa, cu scopul de a forma o altă majoritate decât cea constituită deja la nivelul judeţului, între PNL şi PMP”. Cu siguranță că vor urma și alți liberali din Ilfov care vor denunța metodele PSD, poate chiar la parchet, dacă nu doar public, pentru că acțiunile social-democraților sunt de competența procurorilor.
După cum se știe, PNL a format o alianță cu PMP la Ilfov pentru a-și asigura o majoritate confortabilă în Consiliul Județean. O mișcare întâlnită la toate primăriile și consiliile județene din țară, unde partidele învingătoare au făcut același lucru, inclusiv PSD cu PMP. Ilfovul se diferențiază însă prin prisma procesului de dezvoltare durabilă în care se află și a proiectelor de anvergură pentru locuitori.
Este foarte interesant ce se va întâmpla și dacă vor urma, ca o premieră, acțiuni în justiție contra unor astfel de metode de a demola cu forța o majoritate democratic constituită.
Andi Topală