1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:13
No menu items!

Războiul aparențelor între PSD și PNL. Miza: alegerile prezidențiale

spot_img
  • Ioana Theodoru

Așa-zisul conflict iremediabil din interiorul coaliției de guvernare a escaladat de la ultimatumuri și amenințări cu remanierea la ironii lansate între liderii Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și la atacuri pe rețelele sociale, venite din eșalonul doi al celor două formațiuni politice. Totul pentru ca, în final, vineri dimineață, pe agenda Executivului să nu se mai regăsească nici măcar un proiect incipient de hotărâre de Guvern privind data alegerilor prezidențiale, mărul discordiei dintre social-democrați și liberali.

“Un poznaș în slujba țării” față cu “Marcele, fă-te că lucrezi!”

După ce la începutul săptămânii, în urma discuțiilor din Coaliție, liderii PSD și cei ai PNL s-au contrat pe data alegerilor, iar Marcel Ciolacu i-a dat ultimatum ministrului de Interne, Cătalin Predoiu, ca vineri să vină în Guvern cu un proiect de hotărâre în care data alegerilor prezidențiale să fie stabilită așa cum au cerut social-democrații (15 septembrie, primul tur), ultimele zile au fost marcate, la nivel de politică internă, doar de atacuri și dezbateri aprinse pe această temă.

Ofensiva a atins punctul culminat, joi, când, de la Bruxelles, Marcel Ciolacu a lansat un mesaj plin de ironie la adresa lui Nicolae Ciucă, făcând aluzie la panourile publicitare prin care generalul face reclamă viitoarei sale cărți – „Un ostaș în slujba țării”: „Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri, onoarea este și în discuțiile în cadrul coaliției”.

Replica lui Nicolae Ciucă a venit câteva ore mai târziu într-un video, realizat în biroul de la Senat și postat apoi pe pagina de Facebook: „Sincer, chiar nu înţeleg de ce această reacţie. Afară este foarte cald. Asta da, pot să înţeleg. Atunci când vine vorba de alegerile prezidenţiale trebuie să rămânem în prevederile legale şi în termenele legale. Ca atare, haideţi să stăm jos şi să discutăm, să discutăm pe bază de principii, pe bază de reguli, nu pentru a face în aşa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD”.

La scurt timp, social-democrații avându-l ca vârf de lance pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au pornit pe rețele de socializare asaltul la Nicolae Ciucă și PNL: „Un poznaș în slujba țării…. Domnul Ciucă ne spune că va respecta doar prevederile și termenele legale în ceea ce privește data alegerilor prezidențiale. Mă întreb ce era legal pe 3 martie și a devenit ilegal pe 27 iunie la PNL?!  Probabil tot efectul căldurii de afară și al selfieurilor cu televizorul….”

Mesajul a fost rostogolit rapid pe Facebook de social-democrați.

Nici liberalii nu s-au lăsat mai prejos și s-au aruncat în luptă, cel mai virulent mesaj venit tot pe rețelele de socializare fiind cel al deputatului Florin Roman: „Guvernul României caută premier! Găsitorului recompensă: o bere! Ciolacu trăiește zile caniculare pe terasele din Koln, Munchen, Frankfurt și Bruxelles, la o halba de bere, printre fanii echipei naționale, dar și printre socialiștii europeni. E drept, ca o dată pe săptămână își face timp, între un meci și o halba, să apară și pe la ședințele de guvern, pe principiul Marcele, fă-te ca lucrezi!”.

Lui Roman i s-au alăturat și alți liberali precum Adrian Cozma, Robert Sighiartău sau Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, care, fie au criticat public atitudinea social-democraților, fie au pledat chiar pentru ruperea Coaliției.

Rezultatul a venit vineri dimineață când pe agenda ședinței de Guvern nu s-a mai regăsit nici măcar un proiect incipient de hotărâre privind prezidențialele. În plus, Marcel Ciolacu a precizat că Guvernul va întârzia să vină cu documentul, deoarece, în calitate de premier, vrea să știe părerea tuturor liderilor partidelor parlamentare, pe care urmează să-i invite la consultări: „De luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”.

În loc de concluzie

Potrivit legii alegerilor, modificată în martie de Guvern, Executivul este obligat să stabilească data organizării alegerilor prezidențiale, prin hotărâre, cu minimum 75 de zile înaintea zilei votării.

În condițiile date, însă, prezidențialele nu mai pot fi organizate în septembrie, așa cum își dorea PSD, deoarece Guvernul ar fi trebui să adopte un proiect de act normativ până miercuri, pe 3 iulie.