4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:15
No menu items!

Război la Romgaz, după ce Consiliul de Administrație a prelungit mandatul directorului general

spot_img

Decizia Consiliului de Administrație al Romgaz S.A. de a reînnoi contractul directorului general Virgil Marius Metea pe o perioada de patru ani a produs nedumerire în interiorul companiei și în zona observatorilor și investitorilor din domeniul energiei, în condițiile în care nu au fost respectate prevederile guvernanței corprorative, iar bilanțul primului mandat este discutabil.

Pe data de 8 iunie, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA a raportat către Bursa de Valori București că, în ședința de Consiliu de Administrație din ziua  precedentă, directorului general Virgil Marius Metea i-a fost aprobată reînnoirea Contractului de mandat pe o perioadă de patru ani. De asemenea, Gabriel Gheorghe a fost ales în calitate de președinte al Consiliului de Administrație.

La câteva zile după aceste decizii, din interiorul companiei a fost distribuit un material amplu despre situația creată, asumat cu nume și prenume de o persoană cu funcție și, mai larg, de ARR – Asociația Salariaților Responsabili Romgaz. ”Sursa Zilei” a obținut acces la acest document, însă numele semnatarului nu va fi făcut public, în lipsa acordului acestuia.

Publicăm o parte din acuzațiile din acest document – pe cele care pot fi coroborate cu elemente de background credibile și accesibile.

  • Cadrul legal care reglementează numirea directorilor, Legea nr.111/2016 și Ordonanta 109/2011 privind guvernanța corporativă nu permit această procedură. Nu există conceptul de reînnoire pentru directori.
  • La momentul încheierii contractului de mandat al lui Virgil Metea, în iunie 2013, actul constitutiv al Romgaz reglementa mandatul directorului general la maxim 4 ani, fără a exista conceptul ”reînnoire”. Deci contractul de mandat nu a respectat nici actul constitutiv, nici OUG nr. 109/2011. Ulterior, actul constitutiv a fost modificat, dar articolul 24 încă prevede că numirea directorului se face în condițiile prevederilor legale.
  • Așa cum prevede legea actuală, acest contract de mandat se poate prelungi cu până la 6 luni. Numirea pentru un nou mandat reprezintă o încălcare a cadrului legal, pentru că membrii CA nu sunt numiți cu mandat pe 4 ani, ci sunt provizorii, și pentru că nu s-a derulat o procedură de selecție pentru directorul general, în mod transparent (comitet de nominalizare, criterii de selecție etc.).
  • Fără a exista o decizie explicită a Guvernului, Romgaz a fost scoasă din rândul companiilor asupra cărora se aplică regulile de guvernanță corporativă, cu girul implicit al Guvernului, în contextul în care Alexandru Chirilă este consilierul prim-ministrului și membru în CA al Romgaz SA.

Din punctul de vedere al performanțelor de management, criticile din interiorul companiei sunt următoarele:

  • Romgaz  a exploatat sau încă exploatează zăcăminte de gaze naturale fără acorduri petroliere valabile, pentru că modul în care au fost întocmite nu a fost corect;
  • Romgaz acceptă să fie căpușată de cei doi mari furnizori, ENGIE și E.ON, care preiau și vând peste 70% din producția companiei în condițiile în care chiar Romgaz este un furnizor și ar putea elimina din acest lanț firmele menționate;
  • Curtea de Conturi a României a constatat că Romgaz a vândut gaze naturale pe piața reglementată, adică la preț mic, peste obligația impusă de ANRE, astfel că veniturile neîncasate se ridică la aproximativ 176 milioane lei;
  • Reorganizarea companiei, un obiectiv al directorului general, nu a fost nici măcar inițiată în cei 4 ani de mandat.
  • Separarea activității de înmagazinare, obiectiv managerial al lui Metea, este, de asemenea, un eșec.
  • Producția de gaze naturale a Romgaz a scăzut mai repede decat consumul României, semn de declin pentru companie în piața românească. ANRE a confirmat declinul cotei de piață pentru Romgaz.

Conform CV-ul publicat pe site-ul companiei, Metea a ocupat funcții de conducere în cadrul E.On România, în perioada 2005-2013. În 2016, Ministerul Energiei acuza că Romgaz nu a făcut toti pașii necesari pentru prelungirea acordurilor de exploatare expirate.

Cei șapte membri ai Consiliului de Administrație sunt Sebastian Gabriel Tcaciuc, Petrus Antonius Maria Jansen, Florin Dănuț Buzatu, Bogdan-Nicolae Stan, Alexandru Chirilă, Gheorghe-Gabriel Gheorghe și Virgil Marius Metea.

Romgaz SA este listată la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) și la Bursa de Valori Londra (LSE). La cotația acțiunilor de pe 12 iunie 2017, capitalizarea companiei este de 12,79 miliarde de lei. Acționarul majoritar al companiei este statul român, prin intermediul Ministerului Energiei, cu 70% din titluri. În 2016, compania a înregistrat venituri de 3,99 miliarde de lei și un profit net de 1,02 miliarde.

T.S.