4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:49
No menu items!

Război între Iohannis și Parlament pe numirea șefului Direcției Generale de Protecție Internă

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a atacat din nou Parlamentul și Guvernul, marți, prin vocea purtătoarei de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. De această dată, miezul discordiei este numirea șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) – serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Reacția Președinției a venit după ce, luni, plenul Senatului a adoptat, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu un amendament al Comisiei de apărare care prevede că șeful acestei structuri este numit și eliberat din funcție de ministrul de interne, eliminând din acest proces avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Luni, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui a arătat că, potrivit Constituției, președintele este comandantul forțelor armate, fapt care face foarte important ca toate instituțiile din domeniul securității naționale să aibă și președintele în procesul de numire a conducerii. „Care este rațiunea eliminării CSAT? Nu putem să ne gândim decât la o miză politică. Este un mod problematic de funcționare a statului de drept”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Este grav și îngrijorător modul în care se acționează. Este deja o practică a acestui Guvern. Este cu totul special faptul că vorbim de CSAT. Este o instituție care ar trebui să-ți dea avizul pe un astfel de subiect. Mai mult decât atât, prezența președintelui în procesul de numire este o echilibrare a raporturilor de forțe în stat și o garanție că nu se ajunge la derapaje, la pierderea echilibrului. Este nesănătos pentru statul de drept„, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui.

Klaus Iohannis uită, însă, că, nici până acum, președintele nu era cel care numea șeful serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne. În plus, proiectul de act normativ prin care această structură a fost remilitarizată, redusă la nivel de departament, iar șeful acesteia și-a pierdut rangul de secretar de stat a fost adoptat de Guvernul Cioloș. Singurul amendament propus de Guvernul Grindeanu a fost ca numirea și revocarea din funcție a șefului DGPI să fie făcută de ministrul de interne, potrivit legii, atâta vreme cât acesta nu mai are rang de secretar de stat.

Astfel, în forma amendată de Guvernul Grindeanu, care trecuse și de Camera Deputaților, actul normativ prevedea că “directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcție de către ministrul de interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.”

Comisia de apărare și Comisia de administrație a Senatului au modificat actul normativ adoptat inițial de Camera Deputaților, în sensul că “directorul general al DGPI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de interne.”

Însă, chiar și fără avizul CSAT – eliminat de Senat, în calitate de Cameră decizională – responsabilitate există, DGPI fiind reprezentată în CSAT de ministrul de interne, căruia i se subordonează.

Raluca Dan