Fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgeni Prigojin, a declarat sâmbătă că doreşte ca forţele sale şi armata rusă să captureze micul oraş Bahmut din estul Ucrainei, deoarece acolo sunt „oraşe subterane”, unde pot sta trupe şi tancuri, reatează Reuters.
Efortul rusesc de peste cinci luni de a încerca să captureze Bahmut i-a nedumerit pe unii analişti militari occidentali care au spus că pierderile grele suferite de partea rusă şi faptul că Ucraina şi-a construit linii defensive pentru a se întoarce în apropiere înseamnă că orice victorie rusă, dacă se întâmplă, ar fi una cu prea multe costuri.
Evgheni Prigojin a explicat, sâmbătă, în detaliu, de ce a considerat că ar fi semnificativă capturarea oraşului. „Cireasa de pe tort este sistemul minelor Soledar şi Bahmut, care este de fapt o reţea de oraşe subterane. (are capacitatea de a adăposti – n.r.) Nu doar un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, ci şi tancuri, iar vehiculele de luptă ale infanteriei se pot deplasa de asemenea”, a spus el.
Prigojin, care probabil că şi-ar vedea capitalul politic la Moscova îmbunătăţit dacă Bahmut ar cădea, având în vedere rolul mercenarilor Wagner în luptele de acolo, a spus că stocurile de arme au fost depozitate în complexurile subterane încă din Primul Război Mondial.
El face referire la vastele mine de sare şi alte mine din zonă, care conţin mai mult de 160 de kilometri de tuneluri şi o sală vastă, subterană, care a găzduit meciuri de fotbal şi concerte de muzică clasică în vremuri mai paşnice.
Un oficial de la Casa Albă a declarat joi că Washingtonul credea că Prigojin vrea să preia controlul asupra minelor de sare şi gips din zonă din motive comerciale. Nu a făcut nicio menţiune despre presupusa lor utilizare militară subterană.
Prigojin, care este sancţionat în Occident, a menţionat alte avantaje ale capturării Bahmut, numindu-l „un centru logistic serios” cu fortificaţii defensive unice.
El a făcut comentariile pe canalul Telegram al serviciului său de presă, în timp ce focurile de armă au răsunat pe străzile aproape pustii ale oraşului Bahmut sâmbătă, în ciuda unei încetări a focului autodeclarate de ruși pentru a marca Crăciunul ortodox.
Un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării a declarat că oraşul Soledar, care se află în apropiere de Bahmut şi găzduieşte o mină de sare, este încă sub controlul ucrainei, în ciuda a ceea ce el a descris drept atacuri aprige ale Rusiei.
R. Dan