-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:51
No menu items!

Rata sinuciderilor scade, în Japonia, pe măsură ce blocarea Covid-19 provoacă schimbarea factorilor de stres

spot_img

Rata sinuciderilor în Japonia a scăzut cu 20% în aprilie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare scădere în cinci ani, în ciuda temerilor că pandemia de coronavirus ar provoca un stres crescut și multe linii de ajutor de prevenire fie nu funcționau, fie aveau personal limitat, scrie The Guardian

Oamenii care petrec mai mult timp acasă cu familiile lor, mai puțini fac naveta la muncă și întârzierile la începutul anului școlar sunt văzuți ca factori declanșatori toamna.

În aprilie 2020, 1.455 de persoane și-au luat viața în Japonia, cu 359 mai puține decât în ​​aprilie 2019. Sinuciderea a fost într-o tendință descendentă în Japonia de când a atins peste 34.000 de cazuri anual în 2003. Anul trecut a înregistrat puțin peste 20.000, iar scăderea mare a trecut. Pandemia a venit într-un moment în care au existat temerile unui nou vârf. 

Apogeul îmbolnăvirilor COVID-19 a fost atins la jumătatea lunii aprilie în Japonia, cu mai mult de 500 pe zi, ceea ce a determinat guvernul să declare o stare de urgență la 16 aprilie, deși restricțiile erau mai puțin severe decât cele ale altor țări.

Măsurile de ședere la domiciliu au afectat organizațiile de prevenire a sinuciderii, aproximativ 40% dintre ele fie închise sau lucrând ore reduse, ceea ce a dus la îngrijorări despre soarta persoanelor vulnerabile.

În ciuda declinului sinuciderilor din ultimii ani, acestea au crescut în rândul copiilor, bullying-ul și alte probleme la școală fiind o cauză frecvent menționată. Începutul anului universitar, în aprilie, în Japonia, este un moment deosebit de stresant pentru unii, dar amânarea acestuia din cauza pandemiei poate să fi salvat vieți, cel puțin temporar.

„Școala este o presiune pentru unii tineri, dar în luna aprilie nu a mai existat o astfel de presiune”, a declarat Yukio Saito, fost șef al serviciului de consiliere telefonică din Federația Japoneză din Inochi-no-Denwa. „Acasă, cu familiile lor, se simt în siguranță.”

În ceea ce privește adulții, în perioadele de criză națională și dezastre, „în mod tradițional, oamenii nu se gândesc la sinucidere”, a spus Saito, arătând o scădere a cazurilor în 2011, anul cutremurului uriaș, tsunami-ului și accidentului nuclear de la Fukushima.

O scădere mare a numărului de persoane care fac naveta în birouri, unde lucrează adesea peste program, este de asemenea văzută ca un alt factor care contribuie la scăderea ratei sinuciderii.

Cu toate acestea, presiunile economice și de muncă sunt factori agravanți. Anul după criza financiară din Asia din 1997 a înregistrat o creștere record de aproape 35% a ratei sinuciderilor. O încetinire economică prelungită cauzată de pandemie ar putea duce la o revenire a cazurilor, a declarat Saito, care a ocupat și funcția de președinte al Asociației japoneze pentru prevenirea suicidului.