1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:46
No menu items!

Râsul, pastila mea de sănătate

spot_img

Râsul, pastila mea de sănătate

Numeroase studii, efectuate de-a lungul timpului, au demonstrat efectele pozitive ale râsului asupra corpului nostru. Iată câteva dintre ele:

Reduce senzația de durere – S-a descoperit că după zece minute de râs intens, senzația de durere este semnificativ diminuată, deoarece sunt transmiși în sânge hormonii numiți endorfină, care determină o încetinire a inflamației care provoacă durerea. În timp ce chicotim după o glumă bună, glanda pituitară eliberează substanțe anaglezice, arată Care2.com.

Întărește sistemul imunitar – Cercetătorii au constatat că râsul are un efect benefic asupra sistemului imunitar. În vreme ce emoțiile stresante determină sinteza de cortizol și aldosteron, care pot reduce nivelul imunitar prin diminuarea numărului de limfocite, râsul are exact efectul contrar. Limfocitele elimină celulele străine, vinovate de instalarea unei infecții virale. Un râs de calitate mărește și cantitatea de anticorpi imunoglobulini A.

Previne maladiile cardio-vasculare – O porție bună de râs în fiecare zi poate avea asupra sistemului vascular efecte comparabile cu cele ale exercițiilor fizice. Râsul activează circulația sanguină, fapt ce reduce riscul problemelor cardiovasculare, în mod special crizele cardiace, prin contracțiile care au loc la nivelul diafragmei care acționează și asupra inimii și a plămânilor.

Alungă stresul și oboseala – Râsul favorizează producerea endorfinei (analgezic care reduce stresul) și reduce nivelul cortizonului (hormon care are rolul de a gestiona stresul). În timpul râsului, creierul produce dopamine care ne fac să simțim o senzație de plăcere și de deconectare, reducând stresul și anxietatea. Câteva minute sănătoase de râs calmează spiritul, producând linişte şi echilibru interior.

Arde caloriile – Câteva minute de râs constituie echivalentul unui set de abdomene sau a câtorva minute bune de alergare. Râsul ajută la arderea caloriilor şi aduce organismului tău buna dispoziţie.

Luptă cu bolile – Râsul ajută și în combaterea tumorilor și stimulează celulele care combat bolile. Peste hotare există numeroase centre de terapie prin râs, care ajută în special suferinzii de cancer să lupte cu boala.

O întreagă ştiinţă numită gelotologie s-a dezvoltat pentru a studia râsul, cu accent pe efectele sale fiziologice şi psihologice.

 C.A.