3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 17:26
No menu items!

Raportul MCV pentru România, cel mai dur din ultimii 10 ani

spot_img

Raportul MCV pentru România a fost publicat marti de Comisia Europeană. Este considerat a fi unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani.

Experții europeni apreciază că lupta anticorupție a scăzut dramatic, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ. 

Comisia Europeană a adoptat, astăzi, ultimul său raport privind evoluția situației din România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției.

Raportul publicat astăzi face un bilanț al evoluției situației din luna noiembrie 2018 până în prezent.

Sunt sever criticate Consiliul Superior al Magistraturii și Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

În ceea ce privește CSM, în raportul MCV sunt invocate disfuncționalitățile și faptul că nu există o colaborare în interiorul instituției. CSM este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere plină a Inspecției Judiciare. În raportul MCV precedent, experții recomandau CSM să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare, iar în termen de trei luni să numească prin concurs o nouă conducere a acestei instituţii.

Experții europeni fac referire și la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), arătând că a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și că nu s-a ținut cont de recomandările comisiei de la Veneția în privința acesteia.

„De fiecare dată, Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene.

„Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se dorește repunerea procesului de reformă pe calea cea bună și reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV și își afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV”, mai transmite CE.

„Evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. Prin urmare, în mai 2019 Comisia a trebuit să informeze autoritățile române că, dacă nu fac îmbunătățirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative, Comisia va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depășește parametrii evaluați în cadrul MCV”, arată experții europeni.

Experții europeni conchid că MCV, instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, se va încheia „atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință aplicabile României”.