-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:18
No menu items!

Raportul GRECO pe Justiție: 7 din 13 recomandări, satisfăcătoare

spot_img

GRECO a publicat, miercuri, al Treilea Raport Interimar de Conformitate în cadrul rundei a patra de evaluare ”Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori”. Organismul stabilește că țara noastră a făcut progrese satisfăcătoare în 7 dintre cele 13 recomandări și face trimitere la recomandările formulate anterior.

GRECO a recomandat îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ, concluzia fiind că recomandarea „i” a fost parţial implementată.

GRECO a recomandat i) dezvoltarea unui cod de conduită pentru membrii Parlamentului şi ii) asigurarea existenţei unui mecanism de respectare a acestuia atunci când este necesar – GRECO concluzionează că recomandarea ii a fost tratată într-o manieră satisfăcătoare.

În privința recomandării „iii”, GRECO a recomandat adoptarea de măsuri pentru i) a clarifica implicaţiile pentru membrii Parlamentului ale prevederilor existente în materia conflictelor de interese indiferent dacă un astfel de conflict poate fi pus în lumină şi de către declaraţiile de avere şi de interese şi ii) a extinde definiţia dincolo de interesele financiare personale şi iii) a introduce o cerinţă de dezvăluire ad-hoc atunci când un conflict între anumite interese private ale unui membru al Parlamentului poate apărea în raport cu o chestiune aflată în lucru în procedurile parlamentare – în plen sau în comisii – sau în altă activitate legată de mandatul acestuia.

GRECO concluzionează că recomandarea „iii” rămâne neimplementată.

În privința recomandărilor „iv” și „vi”, care privesc stabilirea unui set robust de restricţii cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri şi alte beneficii pentru parlamentari, respectiv introducerea de reguli privind modul în care membrii Parlamentului să interacţioneze cu lobby-işti şi alţi terţi care urmăresc să influenţeze procesul legislativ, GRECO a stabilit că recomandările rămân neimplementate. 

Referitor la prevenirea corupției în rândul judecătorilor, recomandarea „xi” este implementată într-o manieră satisfăcătoare, iar cu privire la procurori, într-un mod parțial.

De asemenea, GRECO a recomandat să fie abandonată crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Potrivit organismului, cu privire la judecători şi procurori, ”o problemă principală care a fost tratată o reprezintă desfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar, cu privire la care GRECO s-a opus puternic la înfiinţare”.

”Au fost depuse eforturi pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor prin, inter alia, formare şi acces la informaţii. Eforturi au fost, de asemenea, dedicate stabilirii noii legislaţii pentru judecători şi procurori pentru a le asigura independenţa. Adoptarea de către Senat, la data de 17 octombrie 2022, a noii Legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară şi a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii şi promulgarea lor la data de 15 noiembrie 2022, de către Preşedintele României, reprezintă paşi înainte importanţi, care trebuie să fie urmaţi de un număr de măsuri de implementare”, se mai arată în Raport.

M. Nedelcu