România nu îndeplinește standardele minime de eliminare a traficului de persoane și rămâne o sursă principală pentru victimele traficului sexual și exploatarea prin muncă din Europa, se arată în cel mai recent raport al Departamentului de Stat al SUA 2021, privind traficul de persoane.
România rămâne o sursă principală pentru victimele traficului sexual și exploatarea prin muncă din Europa. În 2020, majoritatea victimelor, 72%, sunt victime ale traficului sexual. Traficanții sunt cetățeni români, implicați în organizații criminale bazate pe criterii familiare și etnice, care folosesc femei și copii pentru traficul sexual din România și alte țări europene, incluzând Finlanda, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie.
Este, în continuare, raportată o creștere a căsătoriilor de formă, realizate în Vestul Europei. După căsătorie, traficanții exploatează sexual femeile și le obligă să muncească.
De asemenea, copiii reprezintă aproximativ 50% din victimele traficului din România. Guvernul și ONG-urile au raportat o creștere a recrutării copiilor pe internet și pe rețelele sociale, în contextul pandemiei.
Totodată, fetele instituționalizate în centre pentru persoanele cu dizabilități rămân vulnerabile pentru traficul sexual iar copiii romi sunt exploatați în traficul sexual și în cerșetorie, rămânând un fenomen subraportat.
Totuși, pentru că România a dedicat resurse suficiente pentru un plan care, dacă ar fi implementat, ar constitui un efort semnificativ pentru lupta împotriva traficului de persoane, țara noastră a primit o derogare pentru a nu trece la nivelul 3, în rândul țărilor cu cel mai mare trafic de persoane din lume, cum ar fi China, Rusia sau Cuba.
România rămâne pentru al treilea an consecutiv pe lista de supraveghere la nivelul 2, în țara noastră fenomenul traficului de persoane fiind cel mai accentuat din Europa, comparabil doar cu situația din Irlanda sau Belarus.