6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:25
No menu items!

Raport Moody’s: Sectorul bancar din Balcani se află într-un moment decisiv. Care este situația României

spot_img

Dezintermedierea capitalului străin este acoperită de creșterea depozitelor

banci

Sistemul bancar din zona Balcanilor a ajuns într-un ”punct de inflexiune”, de la care condițiile de creditare ar urma să se îmbunătățească, după mai mulți ani dificili, potrivit unui raport al agenției de rating Moody’s, obținut de Sursa Zilei.

Raportul ia în calcul situația băncilor și indicatorii macroeconomici din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo (stat nerecunoscut de România), Macedonia (FYROM), Muntenegru, România și Serbia.

Argumentele pe care se bazează prognoza optimistă sunt:

1. Revenirea graduală macro-economică. Regiunea va avea o creștere estimată a PIB de peste 2,4% în 2014, pe baza unei creșteri modeste în vestul Europei, care va stimula exporturile și remiterile de valută;

2. Un grad moderat de penetrare bancară. Activele băncilor reprezintă aproximativ 90% din PIB, față de 270% media UE. Aceste cifre arată că există loc de creștere a afacerilor și creditării pe termen mediu;

3. Lichiditate mare și rezerve de capital, inclusiv o rată de adecvare a capitalului de 17% (medie regională), ceea ce susține stabilitatea financiară.

Analiștii de la Moody’s arată că băncile străine continuă să își retragă capitaluri din filialele din regiune (dezintermediere) într-o manieră controlată, în contextul în care există rezerve mari de lichidități, depozitele sunt mai mari, iar Inițiativa de la Viena este în vigoare.

Totuși, îmbunătățirea condițiilor de credit va fi graduală, din cauza a numeroase provocări: creșterea economică nu va atinge în următorii ani rate de 4-5%, ca înaintea crizei, cererea internă va rămâne mică, iar rata de credite neperformante (NPL) va rămâne la un nivel înalt (15-20%).

Rata mare de NPL afectează calitatea activelor, ceea ce are un impact negativ asupra profitabilității, prin reglementările de provizionare.

La capitolul dedicat României, Moody’s aduce următoarele elemente:

  • creștere a PIB de 2,4% în 2014, datorată creșterii exporturilor și contribuției agriculturii;
  • creșterea PIB va fi plafonată pe termen mediu de cererea redusă;
  • rata NPL de 22,3% în martie 2014, acoperite de provizioane în proporție de 90%;
  • autoritățile au încurajat creditarea, prin stimulente pentru IMM-uri și case;
  • finanțarea din partea băncilor-mamă a scăzut cu 30,7% de la sfârșitul anului 2011.

 Vlad Bârleanu