2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:52
No menu items!

Raport Moody’s despre România: Finanțele publice și creșterea PIB se consolidează, în pofida politicienilor

spot_img

moodys

Ratingul de țară al României Baa3 stabil este susținut de deficitele reduse și de creșterea PIB, iar provocările vin dinspre gradul mare de îndatorare externă și din riscul unei reduceri comerțului în regiune, potrivit unui raport al companiei Moody’s.

”România continuă să înregistreze creştere economică solidă, în urma exporturilor mai mari şi a cererii interne, pe fondul nivelului scăzut al inflaţiei. Cu toate acestea, creşterea lentă a creditării interne înseamnă că există un spaţiu limitat pentru intensificarea activităţilor economice”, a declarat Mathias Angonin, analist la Moody’s, potrivit unui comunicat de presă publicat joi seară de biroul din Singapore al agenției.

Principalele concluzii ale raportului:

  • Integrarea economică treptată cu vecinii europeni continuă să crească productivitatea, pe lângă sprijinul financiar şi supravegherea politicilor de către Uniunea Europeană şi FMI.
  • Îmbunătăţirea competitivităţii, dezechilibrele macroeconomice reduse şi redresarea în curs a pieţei muncii şi a consumului intern vor genera o rată medie de creştere economică de aproximativ 3% în următorii câţiva ani.
  • Reformele fiscale au ajutat România să reducă deficitul bugetar la 1,5% din PIB în 2014, comparativ cu 8,9% în 2009, Moody’s anticipând că politica bugetară va fi imună la instabilitatea politică recentă.
  • Nivelul relativ ridicat al datoriei externe şi ineficienţa unor companii de stat implică posibile probleme pentru Guvern şi sufocă dezvoltarea infrastructurii.
  • Ponderea datoriei publice în PIB va stagna la aproximativ 40% din PIB în următorii doi ani, luând în considerare probabilitatea scăderii în continuare a cheltuielilor, în pofida anunțurilor recente privind reducerea de taxe.
  • Riscurile generate de sectorul bancar sunt reduse, în condiţiile în care calitatea activelor băncilor s-a îmbunătăţit ca urmare a scăderii creditelor neperformante.