2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:31
No menu items!

Raport GFI: ”Cipru – o mașină de spălat pentru banii murdari din Rusia”

spot_img

 ”Cipru – o mașină de spălat pentru banii murdari din Rusia”

Sectorul financiar-bancar din Cipru, stat membru al UE din 2004, este folosit de economia subterană din Rusia pentru spălarea de bani, potrivit unui raport publicat la Washington de organizația Global Financial Integrity (GFI).

Ciprul are o populație de 0,8 milioane de locuitori și un PIB de 23 de miliarde de dolari, iar în ultimii ani a fost cea mai importantă destinație pentru banii veniți din Rusia și cea mai importantă sursă pentru mișcarea banilor în sens invers. Potrivit FMI, doar în 2011, ”investițiile străine directe” (ISD) ale Ciprului în Federația Rusă s-au ridicat la 128,8 miliarde de dolari, adică de 5 ori mai mult decât PIB-ul acestui stat. Astfel, ISD înregistrate reflectă doar întoarcerea depozitelor ilicite făcute anterior de ruși în insula din Marea Mediterană. “Ciprul este doar o mașină de spălat pentru banii murdari din Rusia”, a afirmat Dev Kar, economist-șef al GFI.

Tema este cu atât mai sensibilă cu cât sectorul financiar-bancar din Cipru are pierderi mari și se pune problema unui bail-out cu fonduri europene.

Studiul, denumit “Rusia: Fluxuri financiare ilicite și rolul economiei subterane”, arată că 211,5 miliarde de dolari au ieșit ilegal din economia rusă, din 1994 până în 2011. În aceeași perioadă, fonduri ilicite în valoare de 552,9 miliarde de dolari au intrat în Federația Rusă. Sumele reale pot fi mult mai mari, pentru că estimările celor de la GFI nu includ toate metodele de transfer al banilor, inclusiv pe cele de transport de cash.

“Rusia are o problemă gravă cu fluxurile ilegale de bani. Sute de miliarde de dolari au fost pierdute, în loc să fie investite în sănătate, educație sau infrastructură. În același timp, peste o jumătate de trilion de dolari au ajuns ilegal în Rusia, alimentând economia subterană, infracționalitatea și corupția”, se afirmă în raport.

Dev Kar estimează economia subterană a Rusiei la 46% din PIB, pe perioada menționată. Fluxurile ilicite de bani și economia subterană – traficul de droguri, arme sau de persoane – se alimentează reciproc, pe principiul bulgărelui de zăpadă. O creștere de 1% a proporției economiei subterane duce la o creștere a fluxurilor ilegale de bani cu 7%.

Vlad Bârleanu