2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:55
No menu items!

Raport european: Canabisul a întrecut heroina la consum

spot_img

Consumul de heroină a scăzut, iar canabisul a devenit drogul cel mai consumat în Europa, potrivit unui raport lansat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA)

Premieră mondială: Statul Uruguay va vinde legal cannabis

Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, EMCDDA şi Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) au lansat rapoartele privind situaţia drogurilor la nivel UE, respectiv la nivel mondial. Raportul EMCDDA relevă faptul că heroina este în declin, în schimb canabisul a fost consumat de aproximativ 19,3 milioane de adulţi în ultimul an.

În privința heroinei, numărul celor care cer ajutor pentru tratament a scăzut la jumătate față de 2007, de exemplu, estimându-se că în acest moment se află sub tratament 1,3 milioane de consumatori din Europa.

Autorii raportului atrag atenţia asupra consumului de canabis, care rămâne drogul ilegal cel mai consumat în Europa, cu o cifră estimată la 19,3 milioane de persoane, cu vârste între 15 şi 64 de ani. Cifra este cu mult mai îngrijorătoare cu cât marea majoritate a celor care au consumat acest drog în ultimul an, adică 14,6 milioane de europeni, au vârste de până la 35 de ani. Cifra ar însemna că 1% din totți adulții consumă canabis zilnic sau aproape zilnic.

Specialiştii mai notează că Europa se confruntă cu o piaţă aglomerată a stimulentelor, unde cocaina, amfetaminele, ecstasy şi un număr tot mai mare de droguri sintetice vizează grupuri similare de consumatori, de milioane de tineri.

În document se mai arată că s-a început utilizarea de „droguri noi” în 9 ţări, dar în majoritatea ţărilor din UE, prevalenţa consumului acestor substanţe pare a fi scăzută.

Internetul joacă un rol tot mai mare în aprovizionarea şi comercializarea drogurilor în rândul europenilor, atât SNPP, cât şi drogurile cunoscute fiind oferite spre vânzare online. Utilizarea «web-ului de suprafaţă», accesibil prin intermediul motoarelor de căutare comune, pentru vânzarea de SNPP a fost atent urmărită în ultimii zece ani, prin monitorizarea EMCDDA identificându-se aproximativ 650 de site-uri care vând «droguri legale» europenilor. O evoluţie problematică a pieţei online este vânzarea de droguri ilegale pe «pieţele criptate» sau pieţele online de pe «web-ul de adâncime» (accesibile prin intermediul unui software de criptare). Acestea permit schimbul de bunuri şi servicii între părţi în mod anonim.

Raport EMCDDA

Conform raportului UNODC, la nivel mondial, consumul de droguri rămâne stabil, 246 milioane de persoane au consumat droguri ilicite în 2013.

În schimb, culturile globale de mac opiaceu au atins în 2014 cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 1930. Totodată, producţia globală de opiu s-a ridicat la 7.554 tone în 2014, ceea ce reprezintă al doilea cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 30 de ani, în timp ce, capturile globale de opiu, heroină şi morfină au scăzut cu 6,4 la sută în 2013, faţă de 2012.

Raport UNODC