2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:15
No menu items!

Raport despre economia digitală: România este prima din UE la capitolul ”analfabeți” în utilizarea Internetului

spot_img

 Raport despre economia digitală: România este prima din UE la capitolul ”analfabeți” în utilizarea Internetului

Comisia Europeană a publicat ieri un studiu comparativ despre evoluția tehnologiilor și competențelor IT în statele membre ale UE. România apare cu un procent de 48% al cetățenilor care nu au utilizat niciodată Internetul, față de o medie a UE de 22%.

Principala concluzie a studiului este că se înregistrează un progres prea lent din punctul de vedere al accesului la conexiuni rapide de tip ”broadband”.

Europenii au rețele și servicii de bază, dar ratează principalele beneficii actuale și viitoare ale revoluției digitale, din cauza problemelor din piețele de telecom, potrivit raportului.

Executivul UE va prezenta în acest an propuneri concrete la cererea Consiliului European de a crea o piață unică de telecomunicații.

”Sunt bucuroasă că Internetul simplu este practic peste tot în UE, dar nu putem rămâne la mizele de ieri. Datele arată că cea mai mare problemă în acest an este lipsa investițiilor în rețele foarte rapide și lipsa unei piețe unice reale în domeniul telecom. Problema este clară, iar răspunsul nostru, printr-un pachet referitor la piața unică de telecom, va fi la fel”, a afirmat Neelie Kroes, comisar pentru Agenda Digitală.

Comisia a raportat îndeplinirea a 55 din cele 101 obiective incluse în Agenda Digitală 2010-2015.

 Progrese în domeniul Internetului:

– Sistemul Basic Broadband este accesibil în toată Europa, performanța sateliților s-a îmbunătățit, acoperind cei 4,5% din pupulația care nu avea acces la sistemul fix.

– Sistemul Fast Broadband acoperă jumătate din populația UE – 54% din cetățăenii UE au disponibilă bandă largă la viteze de peste 30 Mbps.

– România stă foarte bine la acest capitol – doar jumătate dintre conexiunile fixe sunt la viteze de sub 30Mbps. Media europeană este de 82%.

– Accesul la Internet se mută către mobil – 36% din cetățenii UE intră pe Internet de pe un dispozitiv mobil. Accesul prin telefonul mobil a crescut de la 7% în 2008 la 27% în 2012.

 Probleme:

– Numai 2% din gospodării au abonamente la Internet ultra-rapid (peste 100 Mbps), departe de ținta de 50%, pe care UE vrea să o atingă în 2020.

– 50% din cetățenii EU nu au competențe IT, sau au foarte puține, iar acest indicator nu s-a îmbunătățit. România este mult sub media europeană. Proporția profesioniștilor IT în totalul forței de muncă este de 2%, față de o medie UE de aproape 4%.

– 40% dintre companiile care angajează specialiști IT au dificultăți în acest proces. Numărul posturilor vacante pentru specialiști în IT și comunicații va crește la 900.000 până în 2015.

 Alte concluzii:

– Proporția cetățenilor UE care nu au intrat niciodată pe Internet a scăzut cu 2%, la 22%. Astfel, aproximativ 100 de milioane de cetățeni UE nu au folosit niciodată Internetul, motivând prin costurile mari, lipsa de interes și lipsa de abilități. În România, acest indicator este de 48%.

– 70% din europeni folosesc Internetul regulat (cel puțin o dată pe săptămână), față de 67% anul trecut.

– Prețurile convorbirilor în roaming au scăzut cu aproape 5 cenți pe minut, în special ca urmare a noului regulament introdus la 1 iulie 2012.

– Comerțul online crește ușor: 45% din europeni folosesc Internetul pentru a cumpăra bunuri și servicii, față de 43% anul trecut.

 Citește aici raportul complet despre România.

  Vlad Bârleanu