1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:19
No menu items!

Raport al General Electric: Domeniul energiei intră într-o nouă ”eră a gazului”

spot_img

lng

Gazele naturale se transformă într-un ”element esențial” al cererii și ofertei de energie la nivel global, potrivit unui studiu publicat de compania americană General Electric.

”Gazele naturale sunt capabile să rivalizeze cu consumul de cărbune și să preia o parte din ponderea petrolului pe scena globală”, afirmă autorii studiului.

Astfel, un volum tot mai mare de gaze naturale se va adăuga energiei eoliene și altor surse de energie regenerabilă folosite la producția de energie.

Peter Evans și Michael Farina, cei doi autori, menționează că atât companiile de utilități, companiile globale și locuintele, cât și trenurile, camioanele și alte mijloace de transport au adoptat deja gazele naturale. Analiștii estimează că până în 2025, consumul de gaze va crește cu peste o treime față de nivelul actual. Doar în acest deceniu, comerțul internațional cu gaze naturale lichefiate (GNL) va crește cu 70%.

Autorii subliniază faptul că emisiile în mediul înconjurător sunt considerabil mai reduse față de cele ale altor combustibili fosili.

„Flexibilitatea” centralelor electrice pe bază de gaze naturale – care pot porni în mai puțin de 30 de minute și își pot mări capacitatea de producție cu 100 MW pe minut – poate permite și companiilor de utilități să integreze în rețea energia eoliană și solară care variază în funcție de condițiile meteorologice.

În Orientul Mijlociu, ponderea gazelor naturale în producția de energie a ajuns deja la 60%, în SUA – 28%, în Europa – 20%.

Autorii mai precizează că extinderea rețelei de gaze, inovația și noile posibilități de aprovizionare, cum ar fi gazele de șist, contribuie la formarea unei rețele de gaze mai dense și mai rezistente, precum și la îmbunătățirea indicatorilor economici.

Sursa Zilei a relatat recent despre tentativa Comisiei Europene de a accelera dezvoltarea transportului bazat pe combustibili alternativi, cu scopul de a reduce dependența de petrol și poluarea. Printre soluțiile luate în calcul de această strategie sunt și gazul petrolier lichefiat, gazul natural lichefiat și gazul natural compresat.

Vlad Bârleanu