România ar trebui să își corecteze deficitul bugetar printr-o strategie multi-anuală, iar această ajustare ar trebui să combine raționalizarea în continuare a cheltuielilor publice și creșterea veniturilor publice, potrivit unui raport publicat miercuri de Comisia Europeană.
”Din cauza deficitului bugetar mare, România este în prezent supusă unei proceduri de deficit excesiv. Vulnerabilități macroeconomice legate de nivelul ridicat și persistent al deficit extern al țării au fost identificate de către Comisie prin intermediul procedurii de analiză a dezechilibrelor macroeconomică”, se arată în raportul de țară publicat în cadrul programului Semestrul European.
Deficitul bugetar a urcat la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele patru luni din acest an, în contextul în care bugetul pentru acest an este construit pe un deficit în scădere la 5% din PIB, de la 5,68% din PIB în 2023.
Statele-membre UE trebuie să păstreze deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, iar depăşirea acestui prag atrage recomandări pentru readucerea sub control a bugetului.
Elemente din analiza Comisiei referitoare la deficit:
- Deficitele fiscale ridicate, care susțin cererea internă, au ca efect vulnerabilități externe.
- În pofida unor ameliorări ale deficitului de cont curent în 2023, vulnerabilitățile rămân ridicate. Aceste vulnerabilități sunt cauzate în principal de deficitul fiscal mare și persistent, precum și de preocupările legate de creșterile mari ale salariilor, care ar putea submina competitivitatea legată de costuri.
- Progresele înregistrate în domeniul consolidării fiscale ar duce atât la atenuarea vulnerabilităților, cât și la sprijinire obiectivelor PNRR.
- Cel mai eficient mod de a aborda vulnerabilitățile interne și externe ar fi ca România să se angajeze pe o o traiectorie multianuală credibilă și susținută de de consolidare fiscală. Acest lucru ar evita o povară excesivă asupra altor instrumente macro, inclusiv asupra politicii monetare.
- În mod ideal, ajustarea fiscală ar trebui să combine raționalizarea în continuare a cheltuielilor publice, prin revizuiri ale cheltuielilor, și creșterea veniturilor publice.
- Ar fi important și ca politicile de taxare și cheltuire a banilor publici să devină mai previzibile.
V. B.