O serie de precizări privind rapelul împotriva coronavirusului au venit vineri de la un oficial din Grupul de Comunicare Strategică(GCS), în contextul în care tot mai mulți români întâmpină probleme când vor să se programeze pentru administrarea celei de-a două doze a vaccinului.
În mod normal, rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi programat în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze, conform prospectului vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna. Dar poate fi întârziat și până la 42 de zile, potrivit studiilor, a anunțat vineri GCS. „Conform Precizărilor din prospect și ale OMS, efectuarea rapelului poate fi realizată in intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde conform studiilor pana la 42 de zile, fără afectarea eficacității”, susțin autoritățile.
Dr. Adrian Marinescu: Se poate amâna dar sunt situații rare și speciale
Medicul Adrian Marinescu a declarat, pentru Antena 3, că rapelul la vaccinul anti-COVID poate fi administrat la cel mult 90 de zile de la prima doză, fără că eficacitatea serului să fie afectată, dar că întârzierile ar trebui să fie cazuri excepționale.
„În condițiile în care sunt niște situații cu totul speciale, care împiedică efectuarea rapelului exact la 21 de zile, se poate amâna. Și există date în acest moment care spun că putem să amânăm până la șase săptămâni, chiar 90 de zile, dar sunt situații speciale și rare.
Se păstrează în principiu eficacitatea, dar sunt situații izolate, și doar atunci când există o explicație. Altfel e bine să facem rapelul la 21 de zile (n.r. – Pfizer), sau 28 dacă vorbim de Moderna”, a explicat medicul.