-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:36
No menu items!

Raluca Turcan ori minte, ori nu știe ce face ministerul pe care îl conduce. E gata un proiect pentru stimularea pensionarilor

spot_img

Ministerul Muncii lucrează la un proiect care prevede noi moduri de a-i stimula pe români să muncească peste vârsta de pensionare. Ministrul Raluca Turcan susține că acest proiect nici nu există, deși toată presa citează, joi, proiectul de ordonanță și nota de fundamentare a actului normativ.

După ce a interzis cumulul pensiei cu salariul la stat și le-a oferit pensionarilor posibilitatea să muncească până la 70 de ani, ministerul Muncii vrea să aducă o serie de modificări și să le ofere acestora și un „stimulent” pentru a rămâne activi în piața muncii.

O ordonanţa pregătită deja în acest sens arată că este necesară stimularea ”rămânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare şi doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

Prin urmare, proiectul prevede ca ”pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”.

Se propune totodată modificarea legislaţiei actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.

În prezent, acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă. De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.

E. Stan