6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:32
No menu items!

Raiul din Delta Dunării

spot_img
Raiul din Delta Dunării
foto: commons.wikimedia.org

Un paradis natural se întinde la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul își încheie lunga călătorie de 2 860 km de la izvorul său din Munții Pădurea Neagră din Germania.

Delta Dunării este cea mai mare rezervație de ținuturi umede din Europa, colectând apele unui impresionant bazin hidrografic a cărui întindere acoperă mai mult de 80% din suprafaţa Europei.

 Expansiunea de apă şi uscat care s-a format aici oferă condiţii de viaţă propice unui număr mare de specii de plante şi animale. Alături de o varietate de peste 1 150 de specii de plante acvatice şi terestre se întâlnesc aici şi coloniile de pelicani şi cormorani şi multe alte păsări acvatice care trăiesc sau vin aici pentru a cuibări sau ierna. Se remarcă şi numărul mare de specii de pesti cu valoare ecologică dar şi economică ridicată. Nu e, deci, de mirare că UNESCO a desemnat Delta Dunării ca fiind o „Rezervație a Biosferei”.

Raiul din Delta Dunării
foto: www.delta-danube.ro

 

Punctul de plecare pentru o aventură în Deltă este de obicei Tulcea, situat în apropiere de locul unde Dunărea se desparte în cele trei brațe principale: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe.

 În Tulcea vei găsi hoteluri moderne și muzee de științe naturale ale Deltei. Orașul se află la o distanță de 71 km de Sulina, o așezare aflată la celălalt capăt al brațului Sulina. Între aceste două puncte se pot face croaziere pe parcursul cărora turiștii pot admira, de pe confortabilele punți ale vaporașelor, flora, fauna și satele Deltei.

Dacă vrei hoteluri plutitoare pleacă din Tulcea, pe braţul Sulina şi ajungi în zona Băclăneşti, Fortuna, Mila 23, zone în care poţi vedea “pe viu”  tradiţii pescăreşti, folclor deltaic, însă dezavantajul e că ajungi greu la mare.

Braţul Sf Gheorghe este cea mai rapidă cale de a ajunge în mijlocul Deltei, cel mai rapid mod de a ajunge cu hotelul plutitor la Marea Neagră. Sf Gheorghe are o zonă de Deltă, dar și o zonă de mare.

La Sf Gheorghe plaja este superbă, nisip fin și apă curată cât vezi cu ochii! Este o plajă sălbatică și pustie, dar deosebit de frumoasă. Localnicii sunt oameni foarte deschiși și binevoitori, gata să povestească o mulțime de povești cu pescari.

Raiul din Delta Dunării
foto: hartaromaniei.eu

Atât în Delta fluvială, cât și în cea fluvio-maritimă se întâlnește o vegetație deosebit de bogată. Pe grinduri pot fi întâlnite păduri amestecate (plop negru, plop tremurător, stejar, meri și peri pădureți, salcie albă, ulm). Alături de zăvoaiele de salcie, poate fi întâlnită vegetația de dune și de nisipuri ale plajelor (plajele de la sud de brațul Sulina si cea de la nord de brațul Sf. Gheorghe, fiind deosebit de extinse).

R.M.