6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:57
No menu items!

Raiffeisen are ofertă pentru exitul din Ungaria. Ofensiva Budapestei împotriva băncilor străine se intensifică

spot_img

 raiffeisen

Banca ungară Szechenyi, parțial controlată de stat, a făcut o ofertă de cumpărare pentru filiala din Ungaria a Raiffeisen Bank International (RBI), potrivit presei de la Budapesta.

Szechenyi Bank este deținută de statul ungar, în proporție de 49%, iar pachetul majoritar aparține unui vehicul de investiții asociat cu un oficial de la Budapesta – István Töröcskei, șef al autorității de management al activelor de stat.

Banca din Austria anunțase că urmează să iasă din piețele estice în care are pierderi, în special Ungaria și Ucraina. În România, Raiffeisen este pe profit – în primul semestru din 2013, business-ul din România a contribuit cu 22% in profitul grupului.

Ungaria este un caz special, în contextul acțiunilor guvernului de la Budapesta de a taxa suplimentar profiturile băncilor și de a încerca interzicerea împrumuturilor în alte valute decât forintul. Contextul social este unul foarte sensibil, pentru că foarte mulți cetățeni ungari au intrat în incapacitate de plată după declanșarea crizei economice, din cauza ratelor la bănci, pentru creditele contractate în special în franci elvețieni.

Surse guvernamentale citate de cotidianul Magyar Hírlap au afirmat că și activele locale ale Erste Bank vor ajunge sub controlul statului.

György Matolcsy, guvernatorul băncii centrale de la Budapesta, a afirmat în decembrie că patru mari bănci străine se vor retrage de pe piața Ungariei în următoarele 18 luni.

Premierul Viktor Orban a afirmat în mai multe rânduri că piața bancară din Ungaria ar trebui să fie în proprietatea capitalului ungar, în proporție de peste 50%.

În primul semestru al anului trecut, RBI a înregistrat pierderi de 83 de milioane de euro pe piețele din Europa Centrală și de Est, unde ocupă locul al doilea din punctul de vedere al cotei de piață. Profitul în România a fost de 60 milioane de euro.

Băncile străine din Ungaria se confruntă cu perspectiva unor pierderi mai mari, în cazul în care politica lui Orban de a-i ajuta pe cei care au credite în valută în detrimentul băncilor va continua. În acest an, în Ungaria au loc alegeri legislative.

Băncile străine care au filiale în Ungaria sunt Raiffeisen, Erste, Intesa Sanpaolo, Unicredit, KBC, Bayern LB, Citi și divizia bancară a General Electric. În prezent, cota de piață a băncilor străne în Ungaria este de 58%, mai mică decât în România – 75%. Acestea dețin însă o cotă de 70% din totalul creditelor.

În contextul acordului recent pentru funcționarea unei uniuni bancare în interiorul UE, Orban a afirmat că așteaptă detalii suplimentare până la o eventuală decizie asupra participării. Statele din afara Zonei Euro au opțiunea de a participa sau nu la această schemă de cooperare.

Orban a supralicitat și a afirmat că pregătește o lege care va cuprinde elemente similare, dar care se va aplica doar în Ungaria, cu reguli ”care vor proteja cetățenii ungari de băncile care funcționează prost și care vor să-și transfere pierderile financiare asupra alegătorilor”.

Vlad Bârleanu