11.8 C
București
joi, 19 decembrie 2024 - 17:11
No menu items!

Rahan, eroul comunist al copilului Florin Cîțu

spot_img

Premierul Florin Cîțu a vorbit la podcastul „Fain & Simplu” cu Mihai Morar despre viața sa privată și despre copilărie. Întrebat cine a fost eroul copilăriei sale, premierul a dat un răspuns – surpriză, pe care el îl consideră, însă, clasic pentru cei din generația sa. 

„Rahan” a răspuns, fără să clipească, Florin Cîțu, la întrebarea legată de eroul copilăriei sale. 

”Pifurile” și ”Rahanele”, reviste franțuzești de benzi desenate ale anilor 60-70-80 din secolul trecut, erau, în România, marfă de contrabandă pentru copii. Erau, însă, reviste tolerate de comuniștii români  – așa și ajungeau, de altfel, pe piața românească – deoarece nu erau străine de ideologia oficială a vremii.

„Rahan a apărut de fapt inițial ca foiletoane în revista Pif, dar apoi s-au adunat toate aceste povești într-o colecție, în revista Rahan (…) Depinde și în ce stare erau, un Pif complet era mult mai valoros decât unul care era degradat sau la care îi lipseau pagini (…) Revista Pif a atins un milion de exemplare tiraj, un record pe care nicio altă revistă (de benzi desenate – n.r.) nu l-a atins și care este și astăzi în picioare. (…)Interesant cu Rahanele e că nu se găseau pe piața noastră deși erau printate în România, la București și se întorceau ca marfă de contrabandă”, spunea, cu ceva timp în urmă, pentru G4Media, Tudor Roșu, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, dar și un pasionat al benzilor desenate occidentale, care circulau prin România comunistă. 

„Publicul românesc (nu doar copii şi adolescenţi, dar şi adulţi), în mare parte indiferent la sorgintea comunistă a lui Pif, a fost îndrăgostit total de această publicaţie (vândută în tiraj limitat în România datorită „preteniei” lui Nicolae Ceauşescu cu Georges Marchais) pentru că aducea un strop de culoare, umor şi relaxare în cenuşiul murdar al Epocii de aur şi o mult visată adiere de parfum franţuzesc, chiar dacă revista şi albumele ei s-au tipărit o vreme la Sibiu”, nota recent și Historia.ro.

Raluca Dan