5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:27
No menu items!

Rafila: Ar trebui să renunțăm la sancțiuni și să ne concentrăm pe educația epidemiologică

spot_img

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit, la Rom\nia TV, despre riscul infectării cu noul coronavirus la mare. În același timp, el consideră că ar trebui să depășim nivelul de coerciție pentru protecția epidemiologică, iar problematica prevenirii să se mute în plan educativ.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a spus că virusul SARS-CoV-2 se poate transmite și în timpul verii și că românii care vor meargă în concediu pe litoral trebuie să evite locurile aglomerate, precum cluburile, unde există riscul infectării cu noul coronavirus.

„Uitaţi-vă de exemplu situaţia din Italia care a fost dezastruoasă şi în momentul de faţă italienii au de patru ori mai puţine cazuri decât avem noi raportat la populaţie. Acolo oamenii au fost într-adevăr traumatizaţi prin consecinţele infecţiei care a produs numeroase victime şi au foarte mare grijă să respecte cele trei-patru reguli la care facem şi noi apel pentru ca lumea să înţeleagă despre ce este vorba. Discuţia legată de sancţiuni şi de măsuri coercitive ar trebui să începem să o mutăm în zona educării, a convingerii oamenilor care trebuie să înţeleagă acelaşi mesaj indiferent de zona politică din care vin unii sau alţii: să lămurim oamenii că singura modalitate de a ţine lucrurile sub control şi de a avea o viaţă absolut normală, fără riscuri pentru sănătatea publică, este să respectăm aceste reguli”, a explicat medicul Alexandru Rafila la România TV.

Întrebat dacă noul coronavirus poate fi luat în cazul unei vacanțe la mare, Alexandru Rafila a răspuns: „Depinde de ce faci la mare. Din apa mării nu se ia. De pe plajă nu se ia. Dacă mergi la club şi stai într-un spaţiu foarte aglomerat, interacţionezi cu foarte multe perosane, atunci se ia.

Dacă mergem, dansează şi petrec împreună la o anumită distanţă, lucrul ăsta se poate desfăşura fără niciun fel de problemă. Sunt ţări în temperaturile sunt chiar mai mari decât în România şi unde transmiterea este intensă — Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, America de Sud – Toate aceste supoziţii s-au dovedit în timp că nu au fost sustenabile.

Boala se transmite şi în sezonul cald şi era probabil să se întâmple aşa pentru că în marea majoritate populaţia este receptivă. Se poate îmbolnăvi, nu are niciun fel de imunitate”.