Mulți afaceriști autohtoni au râvnit, în ultimii zece ani, la câte o “felie” din miliardul de euro pus la bătaie de statul român în baza contractului încheiat, pentru securizarea frontierelor, cu concernul franco-german EADS. Puțini au fost, însă, cei care au și reușit să obțină, prin subcontractări, câteva zeci de milioane de euro din tranșele de sute de milioane virate de România în conturile EADS, în procesul aderării la Spațiul Schengen. Printre aceștia se numără și Valentin Vișoiu – cel mai important partener de “afaceri” al avocatului Radu Pricop, iubitul Ioanei Băsescu.
Peste 26 de milioane de euro pentru noul sediu al Poliției de Frontieră
26.115.870 euro
Atât a încasat firma Conarg Construct Pitești – SRL pentru noul sediu al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF). Banii au fost virați într-un singur an (2011 – 2012) din creditul extern garantat de Guvernul României, aferent contractului cu EADS, după cum au precizat pentru Sursa Zilei reprezentanții IGPF
Datele de la Registrul Comerțului arată că societatea Conarg Construct Pitești este parte a Conarg SA, deținută, din postura de acționar majoritar, de Valentin Vișoiu.
Compania care a realizat lucrările de construcţie ale Centrului de Comandă și Control al Poliției de Frontieră Române este subcontractor E.A.D.S. – CONARG CONSTRUCT Piteşti S.R.L. Construirea Centrului de Comandă și Control al Poliţiei de Frontiera Române nu a făcut obiectul unui contract distinct, el fiind prevăzut în contractul privind realizarea şi implementarea Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei (SISF) încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi EADS Deutschland Gmbh. Construcția, complet dotată cu echipamente tehnice specifice și mobilier, are valoarea de 26.115.870 euro, plăţile fiind efectuate în perioada 2011-2012, pe faze de execuție. Resursele financiare provin din creditul extern garantat guvernamental aferent contractului încheiat cu EADS Deutschland
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră
Deși a încasat o sumă consistentă, firma lui Vișoiu nu a executat perfect lucrările. O recunosc chiar și oficialii IGPF: „În ce priveşte concluziile la recepţia lucrărilor vă informăm că au fost constatate o serie de neconformităţi minore pentru care au fost stabilite termene de remediere. În prezent, acestea au fost remediate”.
Caietul de sarcini, “trasat” de consilierul prezidențial Marian Tutilescu
Chiar dacă firma lui Valentin Vișoiu este subcontractor al EADS, “asocierea” dintre Conarg Construct Pitești și concernul franco-german, parafată în 2010, a fost supervizată de mai-marii Ministerului de Interne, în condițiile în care constructorul trebuia să respecte criteriile impuse de instituția românească concernului EADS.
Astfel, subcontractul a fost încheiat în al doilea mandat al lui Vasile Blaga (PDL), iar condițiile impuse prin caietul de sarcini au fost “trasate” de chestorul Marian Tutilescu – în acea perioadă șef al Departamentului Schengen din MAI cu rang de secretar de stat, acum consilier al președintelui Traian Băsescu pe probleme de securitate internă.
Iar Valentin Vișoiu nu a fost singurul care a aspirat la banii alocați “securizării frontierelor”. În cursa pentru construirea clădirii Poliției de Frontieră se înscriseseră senatorul Cătălin Voicu, cu firma de construcții Gecor (patronată, la acea vreme, de mama sa) și socrul lui Șerban Huidu, Matei Vintilă, cu Conimpex Company. De altfel, societatea socrului lui Huidu nu ar fi fost la primul contract cu Internele. În 2006, în mandatului lui Vasile Blaga, aceeași companie a obținut de la MAI un contract de 3,3 milioane de euro pentru construirea, în București, pe Bulevardul Mircea Vodă, a unui bloc cu 115 apartamente.
În concluzie, deși în 2010, atât Cătălin Voicu, cât și Matei Vintilă aveau trecere la conducerea Internelor, doar firma lui Valentin Vișoiu s-a pliat perfect pe condițiile impuse de chestorul Tutilescu.
Valentin Vișoiu și Radu Pricop preferă afacerile imobiliare
Considerat unul dintre „regii imobilialelor” din România și plasat în TOP 100 cei mai bogați afaceriști, Valentin Vișoiu este vechi partener de „afaceri” cu viitorul ginere al președintelui Traian Băsescu. Consiliat juridic de Radu Pricop, Vișoiu s-a îmbogățit din afaceri imobiliare și contracte cu instituții de stat, majoritatea chiar cu administrația locală din Pitești. În plus, Radu Pricop și Valentin Vișoiu au pus mâna, prin achiziția mai mult decât discutabilă, în 2008, pe drepturile litigioase pentru un teren de peste 90 de hectare, care a aparținut cândva Brătienilor în comuna argeșeană Ștefănești. Împreună cu alți trei “parteneri” în afacere, cei doi vor primi și despăgubiri de 10 milioane de euro de la ANRP.
De altfel, Valentin Vișoiu s-a aflat în centrul unui scandal de presă chiar în perioada în care încheia contractul cu EADS, în condițiile în care, împreună cu un alt partener de afaceri, Gheorghe Badea, a obținut toate avizele necesare pentru construcția a zece microhidrocentrale pe pârâurile Capra, Buda şi Otic din județul Argeş, într-o zonă de basm, protejată şi desemnată sit de importanţă comunitară. Nimeni n-a reuşit, însă, să oprească atunci dezastrul, deşi mai multe ONG-uri au făcut numeroase sesizări la Garda de Mediu, Parchet, Poliţie şi chiar la Comisia Europeană.
Cât despre Radu Pricop, acesta rămâne – chiar și separat de partenerii săi de afaceri – conectat la afaceri cu statul. Pe 29 iulie 2013 (în mandatul ministrului liberal al culturii Daniel Barbu), firma lui Radu Pricop (casa de avocatură “Pricop&Banu”) a câștigat prin negociere directă (nu prin licitație) un contract în valoare de 301.920 de euro, fără TVA, adică 1,328,266.84 de lei, de la Centrul Național al Cinematografiei. Contractul pentru servicii de asistență și reprezentare juridică se va derula pe o perioadă de 48 de luni, singura ofertă pentru aceste servicii juridice fiind primită de instituția subordonată Ministerului Culturii din partea firmei lui Radu Pricop.
Ioana Theodoru