8.9 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 21:43
No menu items!

Radu Mazăre, urmărit penal de DNA

spot_img

Primarul Constanței, Radu Mazăre, este urmărit penal de procurorii anticorupție, după ce a fost audiat, miercuri, la sediul DNA Constanța.

Radu_Mazare_SZ

Radu Ştefan Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu retrocedare a două terenuri. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 17 martie 2009 – 20 ianuarie 2014 şi privesc expropierea şi despăgubirea nelegală a moşteniterilor unor terenuri. Radu Mazăre a explicat la uşa DNA despre ce este vroba, mai ales că acuzaţiile fuseseră aflate deja de trei dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi: Ramona Daniela Dospinescu, directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa şi Ion Marica, fost director al Direcţiei Tehnic-Investiţii, pensionat în primăvara anului trecut.

Într-un caz este vorba despre un medic dermatolog caruia i s-a lăsat moştenire un teren și i s-a dat în compensare un teren de 300 mp. Al doilea caz este similar, cu o persoană care a avut o moştenire şi în baza unei hotărâri a instanţei a fost împroprietărită.

În acest caz, procurorii au început urmărirea penală împotriva primarului şi a patru directori din Primărie. În perioada 17 martie 2009 – 20 ianuarie 2014, suspectul Mazăre Radu Ştefan nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al mun. Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa.
Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri.

Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ștefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al mun. Constanţa, a emis o dispoziție, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate.

La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentință civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul mun. Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p. Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ștefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafață de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafață de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanța, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanța.

Dispozițiile din datele de 31 iulie 2009 și 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de suspecţii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion

DNA
comunicat de presă

Mihaela Chiper