Primăria Constanța plusează bani în conturile unui partener al cuplului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu
Pretextând urgenţa şi cazul fortuit, Primăria a atribuit „prin negociere fără anunţ de participare” trei contracte pentru scena, lucrările electrice şi instalaţiile de apă la fântâna din centrul staţiunii asocierii ABC Val SRL – Mobitom – UTI Grup.
Radu Mazăre a anunţat la începutul anului că acest proiect, estimat la 10 milioane de euro, este finanţat din fonduri europene. Până la finalizarea proiectului (estimată în primăvara lui 2015), asocierea SC ABC VAL SRL Constanta (lider de asociere) – SC MOBITOM SRL Constanta – SC UTI GRUP SA Bucuresti primeşte periodic, prin derogări de la regulile achiziţiilor publice, fonduri de la Primăria Constanţei.
Ultimul anunţ a fost publicat pe SEAP pe 18 august, la ora 15.06, şi priveşte „lucrări suplimentare/adiţionale aferente obiectivului de investiţii promeanda turistică Mamaia”.
Primăria Constanţa a informat astfel că a negociat direct, fără anunt de perticipare, suma de 814.056,17 de lei pentru „instalaţii electrice şi apă canalizare”.
Alte 1,5 milioane de lei au fost alocate, tot prin negociere fără anunţ aceluiaşi consorţiu, pentru lucrări suplimentare la scena Cazino şi amenajare fântâna Cazino.
Potenţialii competitori la o lucrare de anvergură, teoretic proiectată şi calculată până la ultimul detaliu, găsesc pe SEAP sumele direct încasate de firme fidele Primăriei Constanţa (cu zeci de contracte exclusive cu autorităţile locale şi judeţene) pe motiv de „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă”.
Lucrările la promenada „iluminată ca în Brazilia” promisă de Radu Mazăre au început în decembrie 2013. Cheltuielile defalcate arată investiţii de 15 milioane de lei în drumuri, 10 milioane de lei pentru reamenajarea piaţetei Cazino, 1,6 milioane lei pentru mobilier urban, 5,6 milioane de lei pentru reţele electrice, 12 milioane de lei pentru canalizări. Lucările de infrastructură (exceptând promenada) ar trebui să fie predate la cheie până în luna octombrie. Acelaşi consorţiu antreprenorial a întârziat însă cu multe săptămâni inaugurarea a trei pasarele în staţiune, care pe lângă costurile uriaşe (10 milioane de lei) şi lipsa de inspiraţie arhitecturală, îi privează pe turiştii cu copii în cărucioare sau pe cei cu dezabilităţi de accesul pe plajă sau în satul de vacanţă pentru că nu sunt prevăzute cu elevatoare.
Mihaela Chiper