Fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Polaris. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. La prima instanţă, el primise o condamnare de nouă ani şi zece luni de închisoare.
Instanţa a decis condamnarea lui Radu Mazăre la două pedepse de câte cinci ani de închisoare pentru luare de mită şi la o pedeapsă de un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată. Magistraţii au decis contopirea pedepselor şi au hotărât să îi aplice fostului edil al Constanţei cea mai grea pedeapsă, de cinci ani de închisoare.
ICCJ i-a achitat pe Stelian Eduard Martin pentru dare de mită, dar şi pe SC Polaris, pentru complicitate la abuz în serviciu, pentru dare de mită, pe Tudoriţa Tolea pentru abuz în serviciu, pe Dorul Aurelian Harpalete, pentru abuz în serviciu, pe Sorina Laura Oprea pentru abuz în serviciu, pe Alina Pavel pentru abuz în serviciu, pe Ghiulnihal Mutalâp pentru abuz în serviciu .
Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa faţă de inculpaţii Martin Eduard Stelian, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudoriţa, Oprea Sorina Laura şi Mazăre Radu Ştefan, a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa faţă de inculpatele Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal.
Totodată, s-a dispus confiscarea de la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei şi s-a menţinut sechestrul asigurător instituit pe bunurile mai multor inculpaţi.
Decizia este definitivă.
În 3 mai 2019, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni de inchisoare, în dosarul Polaris, decizia nefiind însă definitivă. Atunci, Sorin Strutinski a fost condamnat la 7 ani şi 10 luni de închisoare, iar Eduard Martin – 5 ani şi 6 luni de îinchisoare.
În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.
Radu Mazăre mai era acuzat că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.
Anchetatorii au mai arătat, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria Constanţa şi o societate controlată de el şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane lei.
“Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale”, susţineau procurorii.