8.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 16:19
No menu items!

RADET: Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură la iarnă

spot_img

Bucureştenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă, din cauza stării în care se află reţelele şi a faptului că Primăria nu a alocat fonduri suficiente

radet-bucuresti

Șeful CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a spus, la prezentarea planului de administrare al instituției, că situația este extrem de gravă.

Sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă al Bucureştiului este supradimensionat şi îmbătrânit, cu randamente tehnice extreme de scăzute. Dacă în 1990, în sistemul RADET intrau în jur de 10 milioane Gcal, în 2014 cantitatea intrată era de aproximativ 35% din ceea ce sistemul avea ca intrare în ’90.

Gabriel Dumitraşcu, șef CA RADET

Mai mult de 80% din reţelele termice sunt vechi de peste 30 de ani, mai atrage atenţia reprezentantul regiei, așa că ar trebui un sistem de termoficare care să răspundă necesităţilor generaţiei, să „terminăm cu cârpelile”.

Șeful regiei avertizează că Bucureştiul riscă, iarna aceasta, o criză în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic pentru 1,5 milioane de locuitori.

Există riscul să rămânem fără căldură. Reţeaua este atât de îmbătrânită, că se pot produce incidente oriunde. Pot fi mai multe zone afectate. Excludem însă o indisponibilizare totală a populaţiei. Zonele cele mai expuse din Capitală sunt Colentina şi Fundeni.

Gabriel Dumitraşcu, șef CA RADET

Din cauza fondurilor insuficiente, lucrările de investiţii au fost oprite începând cu 2013. Potrivit şefului CA al RADET, cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către Elcen. La sfârşitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

RADET Bucureşti este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei.