Moscova și alte orașe din Rusia anulează festivitățile de Anul Nou sau le reduc amploarea pentru a direcționa banii către forțele armate trimise de Vladimir Putin să invadeze Ucraina, scrie Insider.
Oficialii din Sankt Petersburg, Yaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea Tomsk din Siberia și Iacuția și-au anulat ceremoniile de Anul Nou, conform The Telegraph. Aceasta, în condițiile plângerilor că soldaților trimiși de pe front le lipsește echipamentul.
Dmitri Denisov, primarul din Kaluga, oraș din vestul Rusiei, a anunțat pe rețelele sociale că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Revelion. „Vom direcționa toate aceste fonduri pentru sprijinirea locuitorilor din Kaluga care au fost mobilizați. Oamenii noștri trebuie să fie echipați corespunzător”, a spus el.
Vladimir Mazur, guvernatorul din Tomsk (Siberia), a spus că nu ar trebui să fie organizate petreceri „corporatiste” de Anul Nou, dar că copiii „nu pot rămâne fără sărbători și cadouri”. În Rusia, cadourile sunt oferite de obicei în 1 ianuarie, cu câteva zile înainte ca majoritatea rușilor să marcheze Crăciunul în 6 ianuarie.
La Moscova, conform primarului Serghei Sobyanin, amploarea ceremoniilor va fi redusă – nu vor fi organizate concerte și nu va exista nici spectacol de artificii, așa cum are loc tradițional, în noaptea de Anul Nou, în capitala Rusiei. Primarul Moscovei spune că banii vor fi direcționați către armată. În septembrie, oficialii de la Moscova au fost criticați pentru că au organizat un grandios foc de artificii, la cea de a 875-a aniversare a orașului.
Rusia a comandat sute de drone și rachete balistice din Iran
Rusia a comandat sute de drone şi rachete balistice din Iran, potrivit unei surse diplomatice de la Naţiunile Unite, transmite miercuri DPA și Agerpres.
„Ştim că Iranul intenţionează să-şi sporească, în cantităţi semnificative, livrările de vehicule aeriene fără pilot şi de rachete către Rusia”, a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.
Decizia Moscovei ar fi motivată de lipsa acută de armament şi muniţii.
„Nu cred că transporturile au fost deja încărcate, dar în mod clar ele au fost comandate”, a adăugat sursa citată.
Forţele ruse au folosit deja în Ucraina sute de drone Shahed-136, produse în Iran. Rusia a negat că ar fi folosit aşa-numite drone kamikaze, deşi în noiembrie Teheranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei.
O rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU după încheierea acordului nuclear din 2015 cu Iranul îi interzice Teheranului asemenea acorduri privind armele.
În luna octombrie, SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania au cerut o anchetă a ONU asupra atacurilor în care au fost folosite arme iraniene în Ucraina.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat marţi Iranul în legătură cu „consecinţele” livrărilor sale de arme către Rusia.
„Semnalul nostru către ei (partea iraniană) a fost foarte clar. În primul rând, fie vă opriţi, fie vă veţi confrunta cu o serie dintre cele mai grave consecinţe. În al doilea rând, indiferent ce beneficii aveţi de pe urma cooperării cu Rusia prin furnizarea de drone sau alte arme, pentru voi consecinţele negative vor depăşi orice beneficii”, a spus Kuleba într-un briefing online.
Adina Silav