-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:47
No menu items!

Război între baronii PSD pentru șefia consiliilor județene. PNL ar putea profita de el

spot_img

Luptă de orgolii în interiorul PSD.  Președintele CJ Constanța, Nicușor Constatinescu, nu concepe să se retragă din cursa  pentru șefia Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), deși liderul Victor Ponta îl preferă pentru această funcție pe baronul de Vrancea, Marian Oprișan.

Potrivit unor surse social-democrate, Ponta ar vrea ca partidul său să aibă un singur candidat pentru acest post pentru ca voturile celor 22 de șefi de CJ social-democrați să nu se fractureze, iar liberalii să profite de această stare de lucruri și să vină și ei cu un contracandidat.  Norocul a venit însă pentru Oprișan  tot  din partea liberalilor.  Constatinescu a  încercat  în ultima vreme să adune capital electoral și voturile șefilor de CJ  atacându-l pe  ministrul  bugetului, Liviu Voinea, pe chestiunea arieratelor și pe liberalul Eugen Nicolăescu, de la Sănătate, pe  problema preluării spitalelor publice de la autoritățile locale.

Acest lucru a fost suficient pentru ca liberalii  să cadă la înțelegere  cu Ponta:  Oprișan va fi susținut pentru șefia UNCJR, iar  președintele CJ Iași, liberalul Cristian  Adomniței, pentru  postul de primvicepreședinte, au declarant pentru Sursa Zilei mai mulți membri ai USL.

Mișcarea este una  suprinzătoare dacă ținem seama de faptul că Adomniţei anunța recent că îl susţine pe omologul său de la Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în locul lui Liviu Dragnea, funcţie pe care actualul ministru al dezvoltării a ocupat-o până anul trecut. Adomniței îl considera pe Constantinescu ca fiind „omul potrivit pentru această funcţie”.

Constantinescu este secretar general al UNCJR din anul 2008, anterior fiind prim-vicepreşedinte. Şeful CJ Constanţa este liderul de facto al UNCJR după retragerea lui Dragnea, şef al acestei organizații timp de opt ani.

UNCJR este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată cu scopul de a sprijini descentralizarea serviciilor publice şi promovarea cooperării regionale. UNCJR reprezintă principala structură dintre Guvern şi autorităţile judeţene, iar Constantinescu a  profitat de rolul acestei instituții pentru a face presiuni asupra unor miniștri din Cabinetul Ponta 2. El l-a criticat dur pe ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, pentru o circulară trimisă către consiliile judeţene şi primării prin care cerea ca autorităţile locale să-şi plătească cu prioritate arieratele, dacă mai vor bani de la buget pentru continure unor proiecte  sau demrarea altora la nivel local.  „Voinea nu ne poate da nouă ordine, doar nu poate comanda un ministru numit unor aleşi. Nu se poate să ordone nimeni de la Bucureşti, că nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să ordone unul şi toţi să execute până jos. Eu nu ştiu cine sunt aceşti deştepţi din Ministerul de Finanţe, care nu ştiu cu ce se mănâncă economia reală de piaţă”, relata, pentru gandul.info, baronul de Constanța.

A urmat Nicolăescu de la Sănătate. Constantinescu se declara consternat de anunțul acestuia cu privire la preluarea spitalelor publice de la autoritățile locale și județene și la sistarea decontării serviciilor medicale prestate de spitalele private,  și îl acuza pe ministru că s-a plasat în afara Guvernului.

Intervențiile dure la adresa acestor miniștri au avut însă și o altă miză.  UNCJR  va avea pe 14 martie, la Palatul Parlamentului,  o ședință pentru alegerea noii conduceri.  La ea  vor participa atât Ponta, cât și Dragnea, dar și alți reprezentanţi ai Guvernului României, pentru ca aceştia să poată afla, direct, opinia autorităţilor judeţene în ce priveşte regionalizarea, dar şi pentru a discuta ultimele acte normative care privesc activitatea autorităţilor locale.

Partenerului politic și de afaceri al primarului de Constanța,  Radu Mazăre, îi ajunsese pe la urechi că un al coleg de partid vrea să-i sufle  funcția de  șef al UNCJR – Marian Oprișan, un apropiat al premierului Victor Ponta.

Pentru a preveni o contracandidatură serioasă a acestuia din urmă,  liderul constănțean a ajucat o carte  riscantă ca să-și atragă voturi în plus: deși nu avea arierate și datorii la nivelul județului ca alți  președinți de CJ-uri,  Constantinescu  și-a arogat rolul de portavoce și de apărator al intereselor celor cu datorii, dar cu proiecte ce riscau să  rămână blocate din cauza neplății arieratelor. Mai mult chiar, el nu a ezitat  să-l avertizeze pe ministrul Voinea că, în cazul în care  nu respectă promisiunile electorale ale USL, ar trebui să plece din minister.

Atâta doar că preşedintele CJ Constanța nu a ieşit tocmai bine din această „gălăgie”. Premierul Victor Pontaa anunțat că Liviu Voinea are sprijin politic pentru a le solicita preşedinţilor de consilii judeţene să achite arieratele. De asemenea, Victor Ponta a menţionat că el este singurul care ar putea să ceară schimbarea unuia dintre membrii cabinetului său, iar Nicuşor Constantinescu poate să se supere.

Dintr-o dată, încurajat de  perdaful  aplicat de  șeful PSD lui Constantinescu, vrânceanul Oprișan  s-a reactivat. A participat la ședința de marți a conducerii USL, unde a reușit că obțină atât sprijinul lui Drgnea , cât și al lui Ponta pentru șefia  UNCJR. Potrivit  înțelegerii inițiale dintre PSD și PNL,  funcția urma să revină social-democraților.  Confruntat însă cu perspectiva a două candidaturi social-democrate, Ponta a  preferat  să susțină răul cel mai mare , decâ să vadă conducerea acestui organism suflată de către niște liberali care se pot răzgândi în orice moment și răsturna situația în favoarea lor.

În acest moment, PSD  deține controlul a 22 de consilii județene , la nivel national, la care se mai adaugă șefia CJ Neamț,  obținută de uneperistul Culiță Tărâță. PNL a obținut, la ultimele alegeri, 13 astfel de funcții și mai putea miza și pe o funcție similară câștigată de cei de la PC.  Democrat-liberalii mai au doar două șefii de CJ, iar udemeriștii,  alte două. În cazul în care  social-democrații ar fi împărțiți ca preferințe între  Constantinescu și Oprișan,  liberalii ar putea profita de situație și să încerce să obțină șefia UNCJR prin voturile pe care le dețin.

Potrivit surselor citate,  pentru a preveni un astfel de scenariu, Ponta își ia  noi măsuri de precauție.  În această după amiază, cu o zi înainte de alegerile din UNCJR, liderul PSD și-a convocat  șefii de CJ la o ședință, tot la Palatul Parlamentului, pentru a-i convinge de necesitatea susținerii unui singur candidat din partea propriului partid și nu a doi pretendenți. Conform altor urse din PSD,   Nicușor Constantinescu este dispus însă să meargă până în pânzele albe și să continue să candideze, chiar dacă nu are sprijinul liderului său de partid și este de așteptat ca ședința de astăzi să fie una plină de scântei.

Între  timp, liberalii  rămân în expectativă. Chiar dacă au fost de acord ca șefia UNCJR să revină social-democraților, oamenii lui Antonescu nu exclud posibilitatea de a profita de  certurile dintre pesediști pentru a răsturna  sorțile în favoarea lor. „Nu avem cum să susținem un nebun ca Nicușor, dar dacă cei de la PSD nu-și rezolvă problema, la votul de mâine  din UNCJR pot apărea surprize”, ne-a declarat un liberal din conducerea partidului.

Valeriu Motoc