2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:55
No menu items!

Războiul Crimeii. Ce nu au înțeles americanii din conflictul cu Rusia

spot_img

Andi Topala

  • Andi Topală

     

Vicepreședintele american Joe Biden a ajuns în România, la ora la care scriu aceste rânduri. Este un semnal bun nu numai pentru noi, ci și pentru Europa de Est, aflată în plină criză ucraineană. Este un semnal că SUA ne susțin mai mult decât până acum, pentru că, firesc, au un scop în regiune, în cadrul războiului de 100 de ani cu Rusia. Doar nu credeați că americanii s-au îndrăgostit așa brusc de țara noastră. Dar, mă rog, scopul scuză mijloacele.

Revenind la vizita lui Biden. Citeam interviul acordat agenției Mediafax și am observat mesajul dat de pasagerul avionului Air Force Two dușmanilor de la Est. Biden a vorbit despre colaborarea SUA cu ţări din Europa, precum România, pentru a le spori producţia internă de energie prin exploararea resurselor convenţionale şi neconvenţionale de gaze. Asta ca răspuns la expansiunea Kremlinului și șantajarea statelor care depind de gazul rusesc – „SUA se angajează să aducă un volum mai mare de gaze pe piaţa globală într-un mod care să corespundă intereselor publice ale SUA, pentru că ştim că sporirea surselor mondiale îi ajută pe aliaţii noştri europeni şi pe alţi parteneri strategic (…) Rusia nu ar trebui să poată să-şi folosească resursele ca armă împotriva vecinilor săi”.

Ori americanii se îmbată cu apă rece, ori chiar nu înțeleg ce s-a întâmplat în ultimele două luni. Și mi-am mai exprimat o dată această opinie. (Ras)Putin a creat, regizat, coordonat și controlat conflictul din Ucraina, prin crearea zonei de conflict intern cunoscută ca Euromaidan, pentru a ajunge la ce și-a dorit – anexarea Crimeei, prin „dorința proprie” a locuitorilor acestei republici autonome. Acum, Rusia are deplin acces la Marea Neagră. Mai contează dacă pierde câțiva „clienți” la furnizarea de gaze? E ca și cum i s-ar fi interzis echipei FC Barcelona să mai vândă jucători, după ce a cucerit toate competițiile interne și europene (vorbesc la modul trecut, pentru că prezentul nu mai este la fel).

Din punctual meu de vedere, deschiderea maritimă este tot ce și-a dorit liderul de la Kremlin, în cadrul unei strategii geopolitice de succes. Eu cred că americanii știu că au pierdut această partidă de șah și nu este ca și cum ar juca Bobby Fischer cu Gary Kasparov (chiar dacă nu s-au înfruntat niciodată). Washingtonul este conștient de această înfrângere și încearcă să contracareze în orice fel, numai că răspunsul nu este pe măsură, ci este ca un șut în fundul unui elefant. SUA nu poate ignora parteneriatul ruso-chinez, întărit chiar astăzi, prin vizita liderului de la Kremlin la Beijing.

20 mai, două vizite ale unor lideri mondiali. Joe Biden, în România, Vladimir Putin, în China. Care vi se pare mai cu greutate?