3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:48
No menu items!

Război înaintea alegerilor din Israel. Vezi cine are de câștigat pe plan politic

spot_img

Politicienii de stânga din Israel îl acuză pe premierul Benjamin Netanyahu și pe ministrul Apărării, Ehud Barak, de manevre cu substrat politic. Asta pentru că guvernul isralian a declanșat operațiunea Pilonul Apărării, împotriva grupării Hamas din Fâșia Gaza cu doar 69 de zile înaintea alegerilor parlamentare din 22 ianuarie 2013. Totuși, astfel de manevră politico-militară a liderilor de la Ierusalim nu reprezintă o noutate, pentru că nu mai puțin de cinci din ultimele șapte alegeri parlamentare au avut loc după intervenții militare.

 Deși Netanyahu a fost acuzat că a pornit ofensiva în Fâșia Gaza pentru a profita la alegerile din ianuarie, statistica arată că astfel de intervenții militare nu au adus doar avantaje guvernului.

alegeri in israel

Pe 11 aprilie 1996, premierul de atunci al Israelului, Shimon Peres, declanșa operațiunea Fructele Mâniei, împotriva mișcării Hezbollah. Acțiunea avea scopul de a bloca atacurile cu rachete ale Hezbollah în nordul Israelului. Aviația israeliană a lansat peste 1000 de raiduri asupra poziției din Liban ale grupării teroriste pro-iraniene. Conflictul s-a încheiat după 16 zile, cu un armistițiu.

Pe 29 mai 1996, în Israel se organizau primele alegeri pentru desemnarea directă a premierului. Alegerile au fost căștigate de reprezentantul Opoziției, Benjamin Netanyahu, care ajungea pentru prima dată șeful guvernului israelian.

In 1999 și 2001, alegerile au fost organizate fără ca în prealabil să aibă loc o operațiune militară, însă următoarele scrutinuri au avut un scenariu diferit.

Pe 22 iunie 2002, armata israeliană a lansat operațiunea Cale Hotărâtă, în timpul celei de a doua Intifade palestiniene. Această acțiune a fost o continuare a operațiunii Scutul Apărării, pornită în martie același an în Cisiordania. Șapte luni mai târziu, pe 28 ianuarie 2003, aveau loc alegeri pe care le-a câștigat premierul în funcție, Ariel Sharon.

În februarie 2006, Israelul a lansat operațiunea Lovitura de Fulger, ca răspuns la atacurile cu rachete venite din Fâșia Gaza. În timpul ofensivei au fost uciși patru lideri importanți ai Hamas.Peste o lună, în martie 2006, partidul Kadima al lui Ariel Sharon câștiga alegerile parlamentare si Ehud Olmert ajungea prim-ministru.

În 27 decembrie 2008, Israelul declanșa o nouă ofensivă în Fâșia Gaza, tot ca ripostă la atacurile cu rachete palestiniene și ca urmare a refuzului Hamas de a accepta un armistițiu de șase luni. Ofensiva, care a inclus bombardamente dar și intervenție terestră, a durat trei săptămâni. În februarie 2009, partidul Kadima câștigă alegerile parlamentare, dar grupările de dreapta din Parlament au obținut majoritatea și Benjamin Netanyahu ajungea din nou prim-ministru din partea Likud.