3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:26
No menu items!

PWC: România, printre performerii globali la prosperitatea economică în ultimii 14 ani

spot_img

oameni-strada

România este unul dintre performerii globali în privința progresului și prosperității economice în ultimii 14 ani, arată un raport al PriceWaterhouseCoopers (PwC). Cu toate acestea, există riscul ”capcanei veniturilor medii”, respectiv situația în care creșterea economică stagnează după ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.

“Dacă privim evoluţia economiei României pe termen mai lung, se observă o ascensiune remarcabilă faţă de anul 2000. Acest lucru nu este însă o garanţie că ţara noastră va putea evita <capcana veniturilor medii> pe cap de locuitor şi va face în mod lin saltul către economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect naţional care încurajeze reindustrializarea ţării, atragerea de investiţii străine şi consolidarea capitalului autohton pentru a putea câştiga pariul modernizării”, a precizat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.

În ciuda crizei financiare globale, cele mai multe pieţe emergente au continuat să facă progrese faţă de situaţia din 2007 în încercarea de a evita “capcana veniturilor medii”, conform noului indice ESCAPE al PwC.

Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, Polonia, România şi Rusia şi-au îmbunătăţit semnificativ poziţia în indicele PwC Escape începând cu anul 2000. De la începutul crizei financiare din 2007, economiile dezvoltate, cu excepţia Australiei, au scăzut per total în indicele PwC ESCAPE.

„Economii emergente anterior dinamice ca India, Brazilia şi Turcia au avut parte de turbulenţe în ultimul timp, impunându-se continuarea reformelor structurale. Creşterea economică este necesară, dar nu suficientă pentru dezvoltarea unei societăţi. Guvernele şi investitorii trebuie să ia în calcul o gamă mai largă de indicatori ai dezvoltării pe care indicele ESCAPE îi cuantifică”, a adăugat Vasile Iuga.

„Capcana veniturilor medii” apare atunci când creşterea unei ţări se plafonează şi în cele din urmă stagnează după ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.

Problema poate apărea în momentul în care economiile emergente se confruntă cu creșterea salariilor și scăderea competitivității din punct de vedere al costurilor, și se găsesc în imposibilitatea de a concura fie cu ţările avansate, care dispun de tehnologie de vârf, fie cu ţările în curs de dezvoltare cu costuri salariale foarte mici, în producția ieftină de bunuri fabricate.

Indicele ESCAPE al PwC este un instrument de măsurare integrată a performanței şi progresului unei țări în timp. Indicele analizează cinci dimensiuni relevante pentru a evita „capcana veniturilor medii”  pentru economiile în curs de dezvoltare sau, pentru economiile avansate, evitarea stagnării după criza financiară: creştere economică şi stabilitate, progres social şi coeziune, tehnologia de comunicaţii, instituţiile politice, juridice şi de reglementare și dezvoltarea durabilă din punct de vedere al mediului.

Indicele ESCAPE analizează mai multe țări, o gamă largă de indicatori și diverse perioade de timp, folosind date la nivel național din surse oficiale, cum ar fi Banca Mondială și FMI. Există 20 de variabile individuale incluse în indice, fiecare cântărind 5%, pentru a evita ca o variabilă individuală să aibă o influență nejustificată asupra rezultatelor generale.

Indicele cuprinde 42 dintre cele mai mari economii din lume, reprezentând aproximativ 85% din PIB-ul mondial în 2012. Rezultatele disponibile sunt pe trei ani: anul 2000 ca an de referinţă, 2007 – ultimul an înainte de declanşarea crizei financiare la nivel mondial și 2012 ca ultimul punct de date disponibile pentru toată gama de indicatori luaţi în considerare.

Cosmina Croitoru