-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:26
No menu items!

Putin amenință NATO: Țările alianței vor fi în război cu Rusia, dacă autorizează folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune

spot_img

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că, dacă permite Ucrainei să lovească teritoriul țării sale cu rachete cu rază lungă de acțiune pe care le-a furnizat Kievului, asta ar însemna că „țările NATO sunt în război cu Rusia”, relatează Agerpres, care citează AFP şi EFE.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a țărilor NATO, a SUA şi a țărilor europene, în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăși natura conflictului. Ar însemna că țările NATO sunt în război cu Rusia”, a spus Putin la televiziunea de stat, după ce a luat cuvântul la un forum desfășurat la Sankt Petersburg.

Ucraina cere cu insistență permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele care i-au fost livrate de către Occident.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi „întârzierea” în discuțiile vizând luarea unei decizii pe acest subiect.

SUA au refuzat până acum să dea o astfel de aprobare, pentru a evita o escaladare către un conflict direct cu Rusia, în contextul în care ambele țări sunt puteri nucleare.

Totuși, secretarul de stat american Antony Blinken a promis, miercuri, la Kiev, că solicitările Ucrainei privind folosirea rachetelor cu rază lungă vor fi examinate „de urgență”.

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer urmează să abordeze această problemă la întâlnirea lor anunțată pentru vineri.

Putin e presat să lovească nuclear o țară NATO

Politologul Serghei Karaganov, un promotor influent al liniei dure în politica externă a Rusiei, a insistat pentru o doctrină nucleară mai agresivă a țării sale și a evocat o lovitură nucleară directă asupra unei țări NATO, a relatat publicația Kommersant, citată de presa internațională.

Karaganov a declarat într-un interviu pentru Kommersant că Moscova ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra unei țări NATO, fără a declanșa un război nuclear total.

Scopul principal al doctrinei nucleare ar trebui să fie „acela de a se asigura că toți inamicii actuali și viitori sunt conștienți că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare”, a argumentat Karaganov.

El a spus, pe de altă parte, că Statele Unite „mint atunci când garantează protecția aliaților” într-un conflict nuclear.

Declarațiile lui Serghei Karaganov sunt considerate de experții occidentali în securitate drept un indicator al concepției din spatele politicilor Rusiei în materie de relații externe, apărare și răspuns nuclear.

Opiniile sale nu reprezintă politica oficială, dar Kremlinul i-a oferit oportunități repetate de a le exprima în forumuri influente și de a i le prezenta direct președintelui Vladimir Putin.

Actuala doctrină nucleară a Rusiei prevede că această țară este pregătită să folosească arme atomice ca răspuns la un atac nuclear al unei alte țări sau la un atac convențional care amenința existența statului.

D.Constantin