Efectul placebo a avut întodeauna succes în medicină
În ultimul timp a luat un tot mai mare avânt teoria privind efectele sugestiei, care vorbește despre puterea de a ne schimba viața și de a ne-o îmbunătăți imprimând mintea (conștientul și subconștientul) cu sugestii pozitive. Toate mijloacele de informare în masă oferă sfaturi și reguli prin care, cu ajutorul sugestiei și al gândirii pozitive, putem renunța la dependențe, putem atinge obiective ce păreau imposibil de realizat și avem șansa să ne facem viața așa cum ne dorim.
Pentru a înțelege cu adevărat puterea sugestiei, este nevoie să apreciezi modul în care funcționează și natura ei. O regulă de aur în lucrul cu subconștientul tău este aceasta: sugestiile trebuie să fie întotdeauna pozitive, scrie site-ul noulpamant.ro.
Cuvintele pozitive se întipăresc în subconștient. Nu trebuie să-ți spui nu e nevoie să te îngrijorezi, pentru că deja, prin cuvântul „îngrijorat”, subconștientul lucrează în defavoarea ta și se va focusa pe înțelesul lui. De exemplu nu spune niciodată „Nu vreau să mai fiu bolnav”, ci „Mă simt din ce în ce mai bine cu fiecare zi ce trece!”. Creierul nu reține negațiile. Le ignoră pur și simplu. Ce reține el din exemplele de mai sus este: „trebuie să fiu îngrijorat”, “vreau să fiu bolnav” și “sunt bolnav”.
Efectul placebo și nocebo: cum funcționează
Nenumărate studii și cercetări arată că sugestia deliberată poate influența modul în care oamenii efectuează sarcini de învățare și de memorie, ce fel de produse preferă, dar și modul în care aceștia răspund la consumul de medicamente (efectul placebo). Sunt tehnici care se folosesc cu succes în marketing.
Puterea credinței este încă plină de mistere inclusiv pentru experți. Ceea ce se cunoaște este faptul că dacă tu crezi cu tărie că ceva îți face bine, propria ta convingere va lucra în beneficiul tău astfel încât acel lucru chiar va avea efecte pozitive asupra ta.
Medicii se folosesc de secole, de efectul placebo, ca tratament, iar efectele sugestiei au fost demonstrate ori de câte ori a fost nevoie. Însă unii pacienți au raportat și efecte secundare negative, pe care oamenii de știință le-au denumit efect nocebo. Adică, sugestia funcționează și în sens negativ, dacă transmitem subconștientului în mod repetat mesaje negative.
Există mai multe teorii care au încercat să explice fenomenul. Printre ele și aceea că, atunci când oamenii cunosc efectul medicamentului, inconștient, organismul își schimbă reacția pentru a ajunge la rezultat închipuit. De asemenea, oamenii au tendința să experimenteze odată cu medicația și o stare de ușurare, de relaxare. Este starea absolută de încredere că medicamentul își va face efectul și ei se vor simți mai bine.
Cum se poate întâmpla acest lucru? Cercetătorii susțin că identificarea unui rezultat, înainte de a lua medicametul, determină organismul să se seteze conform efectului așteptat. O altă teorie susține că unii oameni ar avea gene predispuse să reacționeze la efectul placebo, pe când alții, nu.
Puterea sugestiei depinde și de persoana care o face
În medicină, pe lângă senzația de putere oferită de medicamente, efectul placebo „s-a instalat” mai rapid și a avut succes mai mare, după cum arată anumite studii, la pacienții care au intrat în contact cu un medic optimist, prietenos, în care aceștia au căpătat încredere. În astfel de cazuri, și folosirea anumitor cuvinte și fraze pozitive ajută foarte mult procesul de vindecare.
Pe de altă parte, frazele negative auzite de pacient, nu fac altceva decât să înrăutățească starea bolnavului. Oricine poate invoca efectul placebo sau nocebo doar vorbind sau manifestând anumite reacții și implicații care ar putea să schimbe comportamentul celor din jur.
Exemple de sugestionare
– dacă cel de lângă tine cască, cel mai probabil și tu vei face acest lucru.
– dacă cineva aduce vorba de purici sau păduchi, cu siguranță te va încerca o senzație de mâncărime.
– dacă cineva sugerează că mâncarea este alterată, există șanse să ți se facă rău.
– dacă se zvonește că locul vizitat este blestemat, te poate încerca o stare de disconfort.
– dacă pe ceaiul pe care-l bei scrie că te va ajuta să slăbești, e posibil să se întâmple, indiferent de conținutul lui.
Exerciții simple pentru ca sugestia să își pună amprenta în mod pozitiv
– fii atent la dialogul tău interior și urmărește pe cât posibil să îți vorbești cu blândețe, în termeni pozitivi.
– focalizează-te întotdeauna pe rezultul final dorit, nu pe ceea ce nu vrei
– ai răbdare, este un proces care necesită timp și practică
– dirijează-ți gândurile în direcția dorită și fă din asta un obicei zilnic
– ascultă des mesaje inspiraționale de la oameni de succes
– citește cărți motivaționale și alege-ți acele practici pozitive care ți se potrivesc ție și pe care le faci cu drag
– folosește afirmații pozitive pe tot parcursul zilei pentru a-ți direcționa energia pe rezultatele dorite
Olimpia Diaconiuc