Puiul Kung Pao, tradus ca Pui Gong Bao, este un dish clasic din bucătăria Szechuan, care-și are originea în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei. Acest dish este considerat a fi numit după numele guvernatorului provinciei Sichuan, Ding Baozhen (1820-1886). În timpul Revoluției Culturale, acest dish a fost interzis, din cauza asocierii cu numele guvernatorului Ding. Astfel, a fost redenumit „cuburi de pui prăjite rapid” (Hongbao Jiding) sau „cuburi de pui fripte cu ardei” (Hula Jiding) până la reabilitarea politică a guvernatorului Ding, în anii ’80.
Este un dish iute, cu carne de pui, alune, legume și ardei iute.
Ingrediente:
- 300 gr piept de pui,
- 2 morcovi,
- 2 cepe,
- 1 ardei gras,
- 2 castraveți în oțet,
- sos soia,
- 3 linguri ulei alune,
- 1 linguriță pastă de ardei,
- 3 usturoi,
- ghimbir ,
- 100 gr pastă roșii,
- piper Sichuan,
- 2 ardei iuți roșii (uscați),
- 1 linguriță zahăr brun,
- 1 lingură oțet de orez,
- 30 gr alune.
Mod de preparare:
Se combină într-un bol sosul de soia, usutoriul, pasta de ardei, piperul, pasta de roșii și ghimbirul.
Legumele se spală și se taie, iar peste ele se toarnă sosul format.
Carnea se spală, se taie la aceeași mărime ca și legumele și se lasă la marinat în oțetul amestecat cu zahărul brun.
Se încinge uleiul și se prăjesc la foc iute, amestecând permanent, ardeii iuți uscați, până ce devin crocanți și mirositori. Se adaugă apoi carnea și se prăjește până când capătă o culoare aurie.
Dupa ce carnea a devenit uscată, se adaugă legumele care au stat în sos. Morcovul trebuie să rămână ușor crocant, iar castraveții să-și păstreze aroma. Zece minute vor fi suficiente. Înainte de a stinge focul, se adaugă și alunele.
Se servește cald, cu orez.
Nicoleta Popa