3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:15
No menu items!

Psihiatrul și ortopedul ne pot trata de Covid! Medicii de alte specialităţi sunt însă scutiți de responsabilități

spot_img

Medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi cu COVID-19, fără a fi trași la răspundere pentru eventuale daune sau prejudicii produse în exercitarea profesiunii.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că decizia a fost luată de Guvern, prin ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii sănătăţii.

„Vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie, vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19. Prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Voiculescu, după şedinţa de guvern.

El a explicat că dacă aceste protocoale sunt respectate de către medici, ei nu pot fi traşi la răspundere.

„Deci, stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecinţă”, a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă un medic psihiatru sau ortoped poate trata un pacient la terapie intensivă, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Dacă are pregătirea necesară, are alături eventual şi un specialist care îi este suport şi urmează protocolul, atunci sunteţi în siguranţă”.

La rândul său, secretarul de stat Andreea Moldovan a explicat că această decizie aduce un plus de linişte pentru medicii care lucrează acolo.

„Bineînţeles că specialităţile care nu au competenţă de terapie intensivă, adică nu sunt urgentişti sau nu au competenţă de terapie intensivă, nu vor putea lucra în astfel de unităţi, atunci când există personalul de terapie intensivă disponibil. Dar medicii din alte specialităţi pot să asigure îngrijirea pacienţilor cu forme uşoare, moderate de boală, sau pot să colaboreze foarte bine cu restul specialităţilor care se ocupă cu astfel de pacienţi. În plus, în curriculum de pregătire a unui medic internist, alergolog, imunolog, geriatru, nu ştiu ce alte specialităţi îmi vin în minte, există capitole de tratament al pneumoniilor acute, virale, bacteriene şi de altă etiologie”, a adăugat Moldovan.

Ea a precizat că nu se pune problema implicării medicilor stomatologi.