Veniturile demnitarilor și celor care dețin funcții publice, indiferent de sistem nu vor mai putea fi anonimizate, este prevederea principală a unui proiect de lege inițiat de zeci de parlamentari ai PSD. Senatorii și deputații invocă argumentul că doar anul trecut, până în luna octombrie, Agenția Națională de Integritate a primit peste 71.000 de solicitări de la persoane care au solicitate anonimizarea câștigurilor, deși sunt angajați pentru care există obligația declarării averii ca urmare a funcțiilor deținute în companii de stat, locale sau naționale, regii autonome.
Proiectul de lege inițiat la Senat prevede ca veniturile persoanelor prevăzute în Legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, la art. 1, alin. (1), realizate din exercitarea funcției sau calității pentru care există obligația declarării averii și intereselor, NU sunt supuse anonimizării, fiind exceptate de la normele care reglementează confidențialitatea acestora.
Declarațiile de avere și declarațiile de interese se păstrează pe pagina de internet a instituției și a Agenției de Integritate pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestora.
Inițiatorii susțin că a crescut foarte mult numărul celor care solicită anonimizarea veniturilor.
”În acest sens, arătăm că în cursul anului 2022, respectiv în perioada ianuarie 2022 – octombrie 2022, au fost înregistrate 71.870 de cereri de anonimizare a veniturilor, numărul mare de solicitări îngreunând activitatea inspectorilor de integritate, raportat la numărul posturilor efectiv ocupate de inspectorii de integritate”, se arată în motivarea proiectului de lege.
Parlamentarii mai arată că solicitările de anonimizare sunt jud=sitificate prin prevederi din legislația civilă sau cea aferentă dreptului muncii, dar contravin principiului deschiderii și transparenței prevăzut de art. 368 din Codul Administrativ, potrivit căruia activitățile desfășurate în exercitarea diferitelor categorii de funcții sunt publice și pot fi supuse monitorizării cetățenilor, iar componența veniturilor astfel obținute nu poate fi exclusă.
Se subliniază că pentru toate celelalte categorii de funcții și demnități a căror activitate nu este reglementată de Codul Administrativ, ci de prevederi ale legislației civile și de dreptul muncii, subzistă obligația transparenței veniturilor obținute ca urmare a exercitării acestor funcții, neputând fi eliminată ca urmare a negocierii unor clauze specifice, neesențiale pentru încheierea contractului individual de muncă sau a contractului de mandat.
Astfel, în domeniul integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, cadrul legislativ actual prevede posibilitatea completării prevederilor acestuia cu prevederile altor acte normative, însă cu o singură condiție, și anume ca acestea să nu fie contrare Legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
Marilena Nedelcu