-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:27
No menu items!

PSD și PNL și-au numit judecători la CCR. Iulia Scântei şi Bogdan Licu au fost votați de Parlament

spot_img

Iulia Scântei, nominalizată de PNL, şi Bogdan Licu, propus de PSD, sunt noii judecători la Curtea Constituțională din partea Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor. Cea de-a treia nominalizare pentru un nou judecător CCR va fi făcută de președintele Klaus Iohannis.

Iulia Scântei (PNL) o va înlocui în Curtea Constituțională pe Mona Pivniceru. Ea este propunerea Senatului pentru a fi numită în funcția de judecător CCR, au decis, marți, senatorii, cu 76 de voturi „pentru” și 34 „împotrivă”.

Deputatul Mihai Badea (USR) spunea, pe 26 aprilie, că Iulia Scântei nu are nici măcar master în drept, a lucrat la Allianz Țiriac până în 2006, a deținut ”numai funcții politice”, însă are și un atu important, pentru că a absolvit Colegiul Național de Apărare.

”Cu tot respectul, senatoarea Iuliana Scântei nu bifează aproape niciun parametru care s-o recomande pentru ocuparea uneia dintre cele doar 9 poziţii din CCR. Nu are doctorat, de fapt nici măcar un masterat în drept, nu a redactat lucrări şi articole ştiinţifice, nu are o carieră academică, nu a obţinut vreo recunoaştere, nu face parte din nicio organizaţie din domeniu. A absolvit însă Colegiul Naţional de Apărare, ceea ce înseamnă că SRI-ul nu l-a ratat, prietenii ştiu de ce”, arăta Mihai Badea.

Deputatul a mai susținut că Scântei s-a remarcat în Parlament doar „prin sabotarea reformei sistemului de justiţie”.

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, îl va înlocui pe Valer Dorneanu în funcția de judecător CCR, a decis, marți, Camera Deputaților, cu 208 voturi „pentru” și 93 „împotrivă”.

Și propunerea lui Licu pentru un post de judecător constituțional a generat un șir de controverse.

Dincolo de scandalul de plagiat deja cunoscut, Licu fiind acuzat că în teza sa de doctorat l-a plagiat masiv chiar pe contracandidatul pentru postul de judecător la CCR Cristi Danileț, Bogdan Licu a urmat cursurile Facultății de Drept ale uneia dintre cele mai slab-cotate universități private, unde a trecut examenele cu note mici. Iar examenul de licență în Drept l-a susținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru că universitatea privată nu era acreditată.

Nici în cariera sa de procuror, Bogdan Licu nu s-a facut remarcat prin soluționarea vreunui dosar important, ci doar prin avizul negativ dat de Secția pentru procurori a CSM pentru ocuparea funcției prim-adjunct al procurorului general.

                                                                                                                  Adina Silav