-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:17
No menu items!

PSD se ceartă cu PNL pe prețul unic la energie. Ciolacu: În loc să simplificăm, am reușit să complicăm procedurile

spot_img

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Parlament, despre intenţia PSD de a propune în coaliţie un preţ unic la energie, că nu este el de vină şi nici PSD că „cineva” a vândut toată energia anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor. El a precizat că, până acum, în loc să fie simplificate procedurile, acestea au fost complicate.

”Este un preţ maximal, piaţa scade, normal că scade şi preţul. Eu vorbesc cu dumneavoastră despre o decizie politică, ceea ce ţine, în Parlament, modificările pe care le vom face după ce le convenim în coaliţie, legislaţia secundară nu e treaba noastră, e treba ANRE-ului şi sunt ferm convins că vor veni cu lămuriri. Nu sunt de vină eu şi PSD, că cineva a vândut toată energia anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor. Nu trebuia eu, PSD şi preşedintele Camerei, să vin, dar având ordonanţa în Parlament, normal am făcut grup de lucru în Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a spus că ministrul Energiei trebuia să vină cu toată această schemă în energie:”Eu nu am citit o hârtie micuţă, A4, cu politica de când este această criză, de la ministrul Energiei. Eu nu am primit aşa ceva, dacă o primeam o arătam”.

Întrebat care e propunerea PSD, Marcel Ciolacu a arătat: ”Consider că trebuie să venim cu, nu ştiu cât va fi (..) e un preţ maximal”.

Despre compensare, preşedintele PSD a că aceste lucruri vor fi puse la punct cu tot sistemul, prin amendamentele depuse în Parlament la ordonanţă. ”Să terminăm odată cu acest sistem aberant, şi al banilor şi al hârtiilor. În loc să simplificăm procedurile, până acum am reuşit să le complicăm”, a arătat el. 

”Acel barem de 0,68 rămâne, e normal. Dacă vrem să folosim fonduri europene, de la Comisia Europeană, mai ales fonduri europene din exerciţiul financiar trecut unde suntem cu absorbţie, mi se pare de 67%, avem această disponibilitate”, a spus Ciolacu, precizând că regulile Comisiei sunt de compensare pentru zona de consumatori vulnerabili şi se face în funcţie de venit şi nu de consum.

”Aici va trebui găsită soluţia, dacă nu vom merge cu compensări, în zona de IMM-uri şi zona alimentară”, a mai afirmat Ciolacu, precizând că îşi doreşte ”ceva mult mai simplu, ceva predictibil, pe o perioadă determinată, pentru că nu poţi să intervii tot timpul”.

Social democrați vor să propună în coaliție o nouă variantă pentru modificarea Ordonanței pentru prețurile din energie care ar elimina actualele plafoane de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh. Astfel, prețul energiei electrice ar urma să fie reglementat la 1,3 lei kWh, iar sprijin ar urma să primească de la stat doar persoanele cu venituri mici și medii, potrivit unor surse din PSD.

Nou variantă nu a fost discutată însă în coaliție, ceea ce a provocat indignarea celor din PNL.

„Nu, în momentul de faţă vă pot confirma faptul că în coaliţie nu s-a avansat din partea PSD niciun scenariu sau propunere concretă privind aceste modificări care, din păcate, şi asta chiar nu înţelegem de ce, sunt mai degrabă lansate în spaţiul public prin intermediul presei, decât să fie, aşa cum e normal, pe masa discuţiilor interne din cadrul coaliţiei”, a spus deputatul Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Potrivit acestuia, Ordonanţa privind plafonarea şi compensarea preţurilor din energie este perfectibilă.

„Au existat discuţii cu furnizorii, vor fi în continuare discuţii şi cu producătorii şi cu toţi actorii importanţi de pe această piaţă, dar aceste lucruri sunt chestiuni care ţin de agenda noastră internă, când vom avea o formă agreată atât de partenerii social-democraţi, cât şi de noi, liberalii, cu siguranţă vom face public”, a adăugat deputatul.

El susţine că există „idei promovate în spaţiul public din surse pesediste, cum că ar trebui să aducem preţul pe undeva pe la 1,3”.

„Noi, liberalii, nu suntem dispuşi să mărim preţurile, apropo dacă e să fac comentarii pe surse. În momentul de faţă avem un preţ de 0,68 lei, condiţionat de acel consum de 100 de KWh. Apropo, o idee pe surse pe care o comentez, deşi rar mi se întâmplă să fac lucrul acesta – ajutoarele la preţuri să fie în directă relaţie cu veniturile celor care sunt abonaţi. Din păcate, ştiţi foarte bine că în România există un mare impediment pentru a pune în aplicare o astfel de măsură care, în principiu, este o măsură corectă, şi anume digitalizarea ANAF. Nu se ştie în România în momentul de faţă care sunt veniturile reale ale fiecărui membru al familiilor”, a spus Stroe.

                                                                                                                   Adina Silav