Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Elena Lasconi (USR) și Kelemen Hunor (UDMR) au decis marți seară, 10 decembrie, să formeze un guvern comun al forțelor proeuropene, fără să discute concret cine va fi premier și nici cum se vor împărți ministerele.
După aproximativ două ore de discuții la Palatul Victoria, președinții celor 4 partide, plus liderii minorităților, au convenit să discute „susținerea unui posibil candidat comun la alegerile prezidențiale” care vor avea loc anul viitor, se arată în comunicatul comun.
„Formațiunile proeuropene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități proeuropene în Parlamentul României, a unui guvern proeuropean și susținerea unui posibil candidat comun proeuropean la alegerile prezidențiale”, scrie în mesaj.
„În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții minorităților naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României”, continuă comunicatul comun, venit după prima rundă de negocieri la care au participat șefii de partide. De asemenea, s-a stabilit crearea unei comisii comune pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate și s-a convenit că este necesar „un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică”, dar și creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR, cu „transparență în cheltuirea banului public”.
În acest moment, PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale pot forma o majoritate în Parlament chiar dacă nu se înțeleg cu USR la negocierile care încep în această seară și la care vor participa și reprezentanții minorităților.
Majoritatea necesară se obține cu 234 de voturi, iar acum totalul arată 244 de voturi împărțite astfel: 122 – PSD 71 – PNL 32 – UDMR 19 – minoritățile naționale PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile au semnat pe 4 decembrie un acord privind „formarea unei coaliţii pentru stabilitate şi modernizare” pentru „a evita izolarea internațională a României”.
Singurul președinte de partid important prezent a fost Ilie Bolojan, de la PNL, restul formațiunilor fiind reprezentate de prim-vicepreședinți sau vicepreședinți. Partidele prezente au stabilit că nu vor face coaliție cu partidele considerate extremiste, precum AUR și POT.
Actul de formare a noii coaliții a fost semnat la Parlament înaintea turului 2 la prezidențiale, în care urmau să se înfrunte Călin Georgescu și Elena Lasconi, și cu două zile înainte ca CCR să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale.
D.Constantin