Europarlamentarul PSD Mihai Tudose nu crede că moțiunea de cenzură ințiată de partidele extemiste are șanse de izbândă. „Dacă suntem foarte corecți această moțiune nu are alt rost, deocamdată, decât de a provoca un scandal în Parlament sau ca să transmită un mesaj în afară, că suntem o țară un pic instabilă”, a spus Tudose.
Mihai Tudose respinge orice speculații cu privire la o înțelegere PSD – AUR cu privire la moțiunea de cenzură, după ce George Simion a anunțat că amână depunerea documentului în Parlament.
„Evident că nu (s-au făcut înțelegeri între PSD și AUR – n. red.). Tot comentăm zvonuri… Doi oameni politici se ceartă pe ceva și, evident, vinovat este al treilea. Această moțiune de cenzură este un instrument democratic, un instrument al opozițiie. Să o facă atunci când doresc dumnealor să o depună când doresc dumnealor. Ce treabă avem noi cu acest lucru. Această majoritate a fost verificată, practic, la trecerea bugetului, acum câteva săptămâni, iar bugetul a trecut destul de bine. S-a dovedit că guvernul are susținere”, a spus Mihai Tudose la B1 TV.
În opinia sa, rolul moțiunii promovate de partidele extremiste AUR, SOS și POT are drept scop un scandal în Parlament sau aceste partide vor să decredibilizeze România în exterior și să transmită mesajul că țara este instabilă.
„Dacă suntem foarte corecți această moțiune nu are alt rost, deocamdată, decât de a provoca un scandal în Parlament sau ca să transmită un mesaj în afară, că suntem o țară un pic instabilă. Din punct de vedere procedural este OK, dar pasul următor, dacă îi întrebați pe cei care o depun, care este? Cine guvernează, cum guvernează. Am înțeles că pleacă PSD și PNL sau pleacă PSD. Și?”, a spus Tudose.
Mihai Tudose a amintit autorilor moțiunii că, în momentul în care PSD anunța că ia în calcul să treacă în opoziție, au acuzat partidul de iresponsabilitate și lașitate.
„Țineți minte că tot niște oameni dintre cei care depun moțiunea sau o semnează, spuneau, când am avut acea declarație publică potrivit căreia nu vrem să fim neapărat la guvernare și că putem sta și în opoziție ne-au făcut, timp de două zile, iresponsabili, lași, trădători că abandonăm țara într-un moment greu… Comentăm niște declarații și niște acțiuni un pic ilogice, dar este dreptul lor…facă ce vor”, a subliniat Tudose.
„Și ei știu că nu are șanse să treacă”
Mai mult, europarlamentarul PSD a arătat că nu există o majoritate parlamentară care să obțină demiterea guvernului. El crede că moțiunea ar fi fost depusă, deja, dacă George Simion ar fi avut voturile necesare pentru a obține câștig de cauză. Altfel, în lipsa acestor voturi, AUR nu face decât spectacol menit să atragă atenția asupra sa.
„Lipsesc vreo 30 de voturi, iar acest lucru arată că este o altă majoritate parlamentară. Dar, mă rog, este dreptul lor, este un instrument prevăzut în orice democrație. Este în regulă, s-o facă, s-o depună, este dreptul lor. Or să facă circ vreo două – trei zile în Parlament, o să treacă evenimentul, asta este viața. Dacă ar fi știut că are șanse să treacă această moțiune o depuneau până dimineață la ora 7.00 sau încă de vineri. Și ei știu că nu are șanse să treacă, dar nu acesta este scopul. Probabil că scopul nu este să dea jos guvernul, ci să facă din nou spectacol…” a precizat politicianul social-democrat pentru sursa citată.
PSD nu renunță la guvernare
Mihai Tudose a ținut să dezmintă și speculațiile cu privire la o eventuală demisie a lui Marcel Ciolacu și ieșirea PSD de la guvernare.
„Eu sunt convins că domnul președinte Ciolacu și ca premier, se consultă și vorbește cu unii dintre membrii de frunte ai PSD pe diferite domenii…. De aici, că ce vorbesc unii cu alții, ce ar vrea ca alții să creadă că vorbim noi între noi e o stare lungă. Nu au fost nici un fel de discuții oficiale, subiectul nu este pe agenda noastră”, a precizat eurodeputatul.
El a subliniat că o ieșire de la guvernare, în această perioadă, ar fi echivalentă cu răsturnarea guvernului prin moțiune, un gest inconștient.
„Până acum câteva minute vă spuneam că gestul de a depune moțiune și de a încerca să dai jos guvernul este un pic inconștient pentru că la ceea ce trăim cu reașezarea sferelor de putere, o criză politică ar fi tot ceea ce îi lipsește României. Or îi acuzăm pe alții că o fac, iar în paralel ne acuzați că o facem noi? Sunt știri pe surse, pe zvonuri…sunt false”, a adăugat Tudose.
Cum explică absența României la Paris
Europarlamentarul Mihai Tudose a venit, luni, și cu o serie de clarificări cu privire la summitul convocat de președintele Franței, Emmanuel Macron, la Paris.
El a declarat că doar câteva țări, cele mai mari puteri economice, au fost solicitate să participe.
„Sunt principalele trei economii europene, pentru că noi vorbim de securitate, care începe cu securitatea economică care este o componentă importantă, securitatea energetică. Nu vorbim doar de tunuri, tancuri, arcuri și săgeți … Sunt principalele economii, vine și Regatul Unit și conducerea UE și NATO. Este un cerc restrâns pe zonă economică, în special, și cu efecte în ceea ce privește capacitatea comună de apărare a UE. Nu suntem doar noi țara care lipsește. Adică nu este ca și cum toți ar fi acolo, iar România a fost ignorată”, a explicat Mihai Tudose la B1 TV.
Europarlamentarul social-democrat a precizat că reuniunea de la Paris are loc după ce Statele Unite au decis să schimbe politica comercială și de taxe. El susține că întâlnirea este axată, în principal, pe probleme de natură economice și mai puțin de natură militară.
„America schimbă politica comercială, politica de taxe. La Paris se întâlnesc principalele puteri economice din Europa. Nu suntem printre principalele economii din Europa. Dar este o întâlnire axată, în principal, pe probleme economice”, a subliniat Mihai Tudose.
Adina Bucur