4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:31
No menu items!

PSD, nemulțumit de noile legi ale Educației. Modificările cerute de social-democrați

spot_img

PSD și PNL nu au ajuns la un consens în ceea ce privește noile legi ale Educației, susțin surse politice pentru HotNews.ro. Social democrații vor modificarea proiectului propus de ministrul Educației, Ligia Deca, în Parlament.

Potrivit sursei citate, social democrații au cerut:

-menținerea liceelor pedagogice și a formării învățătorilor fără necesitatea unei diplome de licență pentru a profesa

-eliminarea prevederii prin care liceele să organizeze propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională

-salarizarea profesorilor să nu fie introdusă în legea educației, separat de ceilallți bugetari.

-renunțarea la creșterea numărului probelor de bacalaureat

În schimb, în varianta prezentată public de Ligia Deca se mențin aceste prevederi:

-se menține specializarea pentru învățământul primar din liceele pedagogice dar pentru a profesa, învățătorii vor avea nevoie de studii superioare

-liceele vor putea organiza examen separat de admitere pentru 60% din locuri, pe lângă Evaluarea Națională

-salarizare progresivă având la bază salariul mediu brut pe economie

Săptămâna trecută liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat cu ministrul Educației, Ligia Deca, pe tema proiectului de lege însă, conform surselor citate, au rămas nerezolvate o parte din punctele solicitate de PSD.

Principala dispută între PSD și Ligia Deca a rămas modul de organizare a admiterii în licee. Social democrații nu sunt de acord ca liceele să organizeze propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională așa cum propune ministrul Educației în noul proiect. Potrivit surselor citate, PSD nu ar accepta această formulă și ar urma să modifice varianta propusă de Ligia Deca la dezbaterile în Parlament.

De asemenea social-democrații nu sunt de acord în continuare cu creșterea numărului probelor de bacalaureat și modificarea formării învățătorilor. În ceea ce privește salarizarea profesorilor, ministrul Educației a fost de acord ca acesta să nu fie introdusă în proiectul Educației naționale.

Proiectul legii Educației naționale va sta în dezbatere publică timp de 10 zile, după care va intra în dezbaterea Parlamentului unde se vor depune amendamente și vor fi dezbătute.

”Da, urmează o dezbatere parlamentară, eu îmi doresc şi voi fi în Parlament să apăr aceste forme pe care noi le scoatem în dezbatere. Mi se pare absolut normal ca prevederile care vizează susţinerea elevilor, susţinerea carierei didactice, programele naţionale care asigură calitatea sistemului să rămână şi mă voi lupta pentru ele”, a spus, luni, ministrul.

”În momentul în care voi considera că legea sau legile nu mai răspund la nevoile sistemului şi nu mai reprezintă punctul de vedere al Ministerului Educaţiei sigur că atunci mă voi gândi la alte acţiuni”, a mai afirmat Ligia Deca.

                                                                                                                   Adina Silav