-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:04
No menu items!

PSD, între „orgolii” și cifre

spot_img
  • Andi Topală

Competiția pentru preluarea fotoliilor de primari se apropie de intrarea pe ultima sută de metri, însă partidele, cel puțin cele consacrate, nu și-au stabilit candidații. Încă, deși timpul până la debutul campaniei electorale este destul de scurt.

Singura șansă a unui partid pentru a câștiga o primărie importantă este fie să meargă pe mâna unui candidat care deja este în exercițiul unui mandat, fie să preia „din zbor” un pretendent care a adunat deja capital electoral prin foțe proprii. ȘI când vorbesc despre forțe proprii, vorbesc despre implicare, popularitate, dedicare, încredere etc.

Este adevărat că, în ultimii ani, tendința electoratului la alegerile locale nu mai ține cont de om, după principiul firesc „este votat omul, nu partidul”, ci este influențat și de partid, astfel că potențialul primar își poate atrage alegători și în funcție de partidul care îl promovează. Sau, după caz, și-l poate pierde.

Putem lua, ca exemplu, sectorul 6, unde nu au fost stabiliți candidații partidelor. Și asta în ciuda sondajului sociologic comandat de PSD, potrivit căruia Ștefan Florescu îl surclasează pe competitorul său intern, Gabriel Mutu, prin prisma popularității, încrederii și implicării sale în sectorul 6.

Deși rezultatul sondajului este edificator, PSD pare însă a înclina spre senator, din motive care îmi scapă (oficial, pentru că, altfel, știu ceea ce știu toți inițiații – să le spunem „ogolii”). Aceste motive „neoficiale” ar putea să-i producă PSD grave și irecuperabile necazuri, pierzând primării importante. Poate chiar Primăria Capitalei, dacă ținem cont de faptul că un candidat clasat foarte bine în sectorul în care candidează poate aduce capital electoral semnificativ pentru șefia Municipalității. Pentru că, da, un candidat care se bucură de aproape jumătate din voturile alegătorilor din sector poate fi o adevărată locomotivă pentru partid și, mai ales, pentru candidatul la Primăria Generală. Pe principiul „Garantat X”.

Eu nu spun că Ștefan Florescu este cel mai bun candidat al PSD, nici că va fi cel mai puternic competitor și nici că ar fi cel mai bun primar. Habar nu am, nu-l cunosc și nu știu ce competențe are. Poate că ar trebui să nici nu-i dau numele, ci să-l numesc cu inițiale – SF – pentru că, de fapt contează cifrele și pe baza lor PSD ar trebui să-și stabilească un candidat. Oricum, nu o spun nici eu, și nici sondajele, ci chiar activitatea candidatului în administrația publică locală.

Deci eu mă uit la cifre și la asta ar trebui să se uite și stafful PSD, lăsând la o parte alte criterii, dacă vrea să aibă un succes deplin în București. Astfel, alături de un Robert Negoiță, la sectorul 3, de exemplu, Florescu ar fi o locomotivă în plus la garnitura de candidați și la competiția pentru Primăria Generală. Sau, mă rog, SF, sau orice alt personaj. Contează cifrele, pentru că cifrele vorbesc de la sine. Altfel, s-ar putea ca o alegere diferită (greșită din punctul meu de vedere) făcută de PSD să fie fatală.